Tuesday, May 26, 2009

Demam

Ari ni dah hari ke empat aku demam. Kalau ikutkan hati tak mau jer aku bangun tido tapi mengenangkan tak der org nak tolong mama ayah jual kuih, aku gagahkan diri bangun juga. Tak tau lah nape tiba2 je aku demam panas. Tak larat nak bangun dari katil, selera makan pun takder. Aik, Arrif pun demam. Kalau dia demam, macam tak pernah demam. Merengek jer. Takpelah kecik lagi.

Ni sume gara2 main bowling. Mungkin macam tak logik jer reason aku untuk demam tapi tulah hakikatnyer. Auni kata, ni sumer dunia. Dia gi tgk konsert Bunkface tuh akhirat agaknya, Wakakah. Jangan marah Auni ", . Dari malam before demam aku dah rasa tak sedap badan. Rasa cam nak demam. Rupa2nya betul aku demam.

Actually kaki kiri aku dah lama bengkak. Aku dah solat duduk lagi tuh, tapi still sakit dan tak selesa. Aku solat atas kerusi. Udah macam org tenat, tapi aku was2 nak solat duduk atas kerusi. Tu apa yang aku tengok mak cik tua kat masjid tu solat. Tapi aku tak belajar. Dalam beribadah ni, kita tak boleh nak ikut2 jer. Kena blajar dulu . Itulah yang aku belajar masa sekolah rendah, ustaz yang cakap.

Aku solat diri jugaklah. Tahanlah sikit. Alhamdulillah okey jer, sakit sikitlah. Then aku kuar g mid lagi. Nak men bowling ngan shikin, biha, tiara n others. Ambek kau, 3 game sekali balun. Mau tak bengkak badan2. Mula2, Shikin mengadu sakit2 badan . Aku gelak jer. Aku tau aku pun akan sakit badan cuma lambat sikit.

Dalam 2 3 hari pas men bowling, tuh lah aku demam tiba2. Pagi tu bangun kaki aku tak boleh pijak lantai. Sakit mmg tak terkata. Syukur aku tak leh solat, sebab sakit tuh mmg aku tak bleh bangun langsung. Panas memang panaslah. Mungkin dengan cara tu Allah nak ampunkan dosa aku. Dosa lawan cakap mak ayah. Tapi aku mmg tak tahan. Mama cakap ni demam urat, mama terus bawak aku pi mengurut kat Cheras.

Ni 1st tyme experience kena urut. Memang best sebab badan akan jadi sihat balik. Tapi bila dia urut kat part bengkak, rasa nak jerit jer. Mak cik tu kata kat belakang badan aku ada bengkak besar. Lepas dia urut, sihatlah sikit. Mata aku pun sakit gak, rasa tegang. Alhamdulillah, mata aku pun jadi baik setelah diurut. Mak cik tu siap bagi petua macam mana nak urut mata. Lepas ni kalau penat stadi aku dah bleh urut mata sendiri, tak yah pakai eye more ",

Hari ke 3 demam barulah aku gi klinik. Ni dah konfem kene check darah, nak suspect aku denggi. Tulah kerja doctor. Suspek,suspek,suspek. Aku pun bakal doktorkan. Amin. Tapi bukan salah doctor, dah itu kerja dia. Kalu dah ada simptom2 penyakit tuh, kena lah cakap suspek, takkan nak cakap insyaAllah, mau kena saman. Muahaha. (ni ketawa sihat)

Habis biir aku dipenuhi ulser. Hujung lidah aku pun ada ulser. Kat lelangit pun ada! Teringat Moon sakit lelangit. Ni suma akibat tak banyak minum air tyme dmam panas. Padan muka, saper suoh. Haha, ketawa aku sorang2. Tapi bibir aku dah macam dilanda kemarau, kering sangat sakit tuh. Pagi tadi tengah jual kuih aku rasa macan cecair mengalir deras dari hidungku. Aku ingat selsema, rupa2nya darah.

Aku tak panik pun, macamlah tak penah berdarah idung. I guess panas hilang ah dari badan lepas darah tu kuar, tapi sebenarnya sebab badan panas sangat. Alhamdulillah, till now i feel much2 more better. Yang melawakkan, tyme demam pun still kene onn diet. Nati mama marah kalau aku bantai semua makanan. Demam buatlah macam demam kan?

Apalah nasib badan =..=''

4 comments:

shikin said...

hehe...mmg ar saket badan..xpenah aku men bowling 3games in a row..hehe.. da xwarm up..ekeke...xpe ah...kalo saket dosa terampun...haha. moge cepat sehat.=p

F a r i z z a i d I said...

ah ha, x leh lah kaw join esok pi mid
tp org kte, demam minum air 100 plus
kasik tambah energy
exercise, kasik kuar peluh
n jgn gne selimut yer
kasik sejuk badan!

humbleServant said...

shikin : 2 ah luper nak warm up!

fariz : sowie, aku takler join.
yeke? skang gak aku minum 100 plus. thanks dude!!

auni izzati said...

ko dah baik kan demam?
doa ak makbul nih.
hahha.
bagus ah ko. sakit time cuti, nant skit time study, lemah lagi