Tuesday, May 19, 2009

anak luar nikah

mungkin korung terkejut tgk tajuk post yg aku tulis
arinih aku merayau ke umah kawan2 mama ngan ayah
dah lamer tak jumpa
ayah aku off
so kiteorg jalankan aktiviti menziarah
dari umah ke umah dan akhirnya sampailah umah mak angkat aku
dulu mak duduk sebelah umah aku
lepas suami dia meninggal, dia pindah
dah abes lepak umah dier
balik lah kan
takkan nak berkampung kot
adik2 ak pun nak skolah esok
giler ramai budak2 chumeylllll dalam umah mak angkat aku tuh
dalam banyak2 ni aku tak penah tgk sorang budak ni
"namer saper?"aku tanyalah dia, nak berkenalan.
"Aiman" suara dia macam tak dengar sangat.
"umo baper?"
"9"
sepatah aku tanya, sepatah dia jawab. Segan ngan aku kowt. Dia cucu kepada mak angkat aku punya sedara.
yg peliknya aku tak tau pun saper mak ayah budak ni.
Sejak bila mak cik tuh ader cucu....
Bialah aku pun dah lamer ta jumpe dorung..
"Ni anak Along"
mak angkat aku terangkan. Sejak bila Along kawen. Tak tau lak aku. Aku kenal Along gitu2 jer. Along ni bukan adik bradik aku tau. Aku jer kowt yg tak tau Along da kawen. Kan dok asrama dulu.
Tyme balik, mak angkat aku citerlah pasal si Aiman.
Allah, sedihnyer.
Si Aiman tuh anak luar nikah rupanyer, sian aku biler teringat kat dier.
Mak citer lagi, Aiman slalu kene belasah ngan mak dia.Habis lebam2 badan.
Mak cakap, Aiman ni nakal lain sikit.
Ari tuh mak belikan dia baju baru, yelah sian ke dia. Pastuh ada ke patut.
Aiman panggil anak mak, Amir, VAVI LAH KO NI, BUDAK GEMOK
susu dibalas tuba
Aiman ni plak asyik kene buli oleh keluarga dia.
Kene buli basuh baju, basuh pinggan dan macam2 lagi. dahtuh mak dia kalau berjalan tak bawak dia pun. bawak anaknya yg halal jer.
alah aiman tuh anak haram pun bukan salah Aiman
salah dierlah
Mak angkat akulah yg citer.
Sian budak tuh.
Tak terasa berdosa ker mak ayah dier
masa dulu, buat maksiat tak pikir plak buruk baik dia.
Dah dapat anak, dipukul, dibelasah.
Salah anak tu ke...
Aiman, aku harap ko jadi anak yg baik. InsyaAllah aku doakan ko dapat keluarga bahagia.
Allah takkan biarkan hambanya yg teraniaya..
Kawan2 doakan lah Aiman dan mereka yg senasib dengan Aiman ",
p/s
ingatlah jauhi maksiat
dan
jalan ke arahnya
jgn sampai
lahir zuriat yg segolongan dengan Aiman
dari rahim kita
NAUZIBILLAHIMINZALIK

15 comments:

shikin said...

ape plak terkejut....tak langsung...bwekkk..hahah.da taw sgt ko nk ceramah tu...hahha...mintak2 dijauhkan dgn bende sebegitu...amin!!

relax said...

sianyer....sedeynya.. bukan salah dia. amin... moga doa izatti termakbul .

auni izzati said...

haha. ko ta takut ke kalo aiman bukak ko nye page tetiba kluar pasal dia.dia saman ko kang.

cik bulan said...

isk2 mcm gitu skali cternye
ramai je kot budak yg snasib,but yg laen maybe jadi janin jer r,kene buang la...mcm2 ag aduhh

humbleServant said...

shikin aka bibir tebal : ceramah? cam tau2 jer..hehe

relax : amin, moga doa saya dan kengkawan makbul..hehe.. name saya izzati bukan izatti..

auni : alah, nak saman saman lah. ta takut. aiman kan tak kisah..hehe

moon : aku pun pikir cam ko gak.. aiman ni walaupun dilahirkan tetap dilayan sebegini rupa..sian dia..

Wal said...

aku bace 2 kali post ni baru phm cte sbna..........haiya

F a r i z z a i d I said...

waduh
siannye

biasenye pompuanla
jauhi dr jalan hitam okay!

the ak x faham
mak die tuh ke yg maksiat nye ?

humbleServant said...

syawal : sorilah aku ta pandai bab menceritaakn semula..tahniah sebab at last ko apham ",

fariz : aduh ,aku pun tak paham aper yg ko tak paham
haha...mak dierlah..

shikin said...

oh...ngutuk ek..suid je...ludah karang... tgk ar esk..aku caci...bwahahhahhaha!!!!!:D

humbleServant said...

shikin : beranilah ko caci aku..wakakah

@qiLah said...

huhu
seday2
sian je aiman tu
~~aku teringat aiman x kesh astro tu plk..aahahah
msti cute kn..

shikin said...

hahah...aku takot...nnt kne hempap kot...kahkahkah:D

humbleServant said...

qilah : ke situ plak dier..kekeke",

shikin : kuang asam..nanti ko ikin..kan best klu ko g ts sok..=(

sarah_liyana said...

sian nyer budak tu..
kalo die besar lg die sengsara kalo tau die anak luar nikah..

humbleServant said...

sarah : totally rite.. ta dapat nak bayangkan kalu kita kat tempat budak tuh..poor him :(