Saturday, September 18, 2010

Senarai Produk yang Dijamin Halal oleh JAKIM



Berikut adalah beberapa maklum balas dari JAKIM tentang status halal-haram restoran dan makanan :-





1. Restoran berikut telah mendapat pengesahan halal JAKIM:-McDonald-A&W-Secret Recipe





2. Restoran berikut telah ditarik sijil pengesahan halal JAKIM kerana gagal mematuhi syarat dan piawaian halal:-Victoria Station-Kam Lun Ta-Lotus Family Restoran





3. Restoran berikut tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM:- San Francisco Steakhouse- Chicken Rice Shop- Kiwi Express





4. Bagi minuman ringan keluaran syarikat F&N seperti Coke dan 100 plus telah mendapat pengesahan halal JAKIM.





5. Bagi kuih bulan dan kuih bakul yang telah mendapat pengesahan halal JAKIM adalah halal sebagai contoh yang dikeluarkan oleh syarikat KG Pastry atau Noraini’s Cookies dan lain-lain yang ada menggunakan logo halal JAKIM.Walau bagaimanapun, kuih bulan dari Kam Lun Tai kerana telah ditarik balik pengesahan halalnya disebabkan berlaku perlanggaran syarat dan peraturan halal yang ditetapkan.





6. Ayam segar yang dibungkuskan atas nama Farmbest adalah dikeluarkan oleh Syarikat Sin Mah Sdn Bhd, syarikat ini telah mendapat pengesahan halal JAKIM.





7. Tentang mewarnakan rambut dari segi hukum syarak terbagi kepada 5:





i. Harus mewarnakan rambut dengan warna selain hitam. (Warna hitam hanya harus bagi yang berpenyakit sahaja)





ii. Makruh mewarnakan rambut bagi orang muda.





iii. Haram mewarnakan rambut bagi orang yang terlalu tua.





iv. Haram mewarnakan rambut tanpa tujuan (yang dibenarkan syara').





v. Harus mewarnakan rambut dengan izin suami.





Dari segi bahan pewarna rambut yang ada di pasaran terbahagi kepada 2 jenis, yang mana kedua-duanya adalah halal dari segi bahan kandungan.Yang menjadi persolan adakah pewarna tersebut telap air atau tidak?





Pewarna rambut yang di pasaran biasanya akan tertulis pada kotak PERMANENT DYE atau SEMI PERMANENT DYE . Mengikut kajian jenis yang Semi-Permanent Dye adalah jenis yang tidak telap air dan ianya tidak boleh dipakai oleh orang Islam. Begitu juga sebaliknya.**JAKIM sendiri tidak pernah mengeluarkan sijil halal untuk produk pewarna rambut kerana ia dikilangkan di luar negara.





Untuk pengetahuan, JAKIM hanya akan keluarkan sijil halal untuk produk yang diproses di Malaysia sahaja.





8. Sehingga kini pengeluar makanan supplement dan produk makanan kesihatan yang telah berdaftar dengan JAKIM adalah syarikat Upha. Kebanyakan makanan supplement dari syarikat Upha telah mendapat pengesahan halal JAKIM dan telah dipastikan soft gel untuk kapsul yang digunakan adalah halal.Produk jenama Blackmores, Solaray, Seven Seas, dan 21 Century tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM, kerana itu tidak dapat dipastikan kapsul yang digunakan itu walau pun didakwa bersumberkan lembu tetapi tidak diketahui sama ada lembu itu disembelih atau tidak.





Produk yang tidak mendapat pengesahan halal ini adalah kerana itu adalah produk import, maka pengedar dan pengeluar bertanggungjawab mendapatkan pengesahan halal dari badan Islam di negara asal produk tersebut diimport.





9. Restoran Dome dan seluruh rangkaiannya tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM, maka kerana itu tidak dapat dipastikan status kehalalan makanan dan minuman yang disediakan di restoran ini.





10. Soalan: Saya ingin tahu samada semua stall di food court Suria KLCC halal kerana tiada papan tanda yang membezakan gerai yang halal dengan yang tidak halal. Saya juga ingin tahu samada semua restoran di Suria KLCC menghidangkan makanan yang halal(walaupun ada yang menjual arak )





: Madam Kwan’s, Spring Garden, Rain Nudle House, Bukhara, Chillis, California PIzza, Kelantan Delights, Chakri’s Palace, Rotiboy Bakeshoppe, Auntie Anne’s Pretzels, Cinnabon, Al-Marjan , Bong Sen (Vietnamese) , Chinoz On the Park, Dome CafĂ©, Genki Sushi, Gloria Jean’s Coffees, House of Sudanese Food, San Francisco Steak House/Santini.





Jawapan: Gerai-gerai makan di Medan Selera di KLCC tidak ada yang mendapat pengesahan halal JAKIM termasuklah juga semua restoran yang disenaraikan itu.





11. Baker’s Cottage telah mendapat pengesahan halal dari JAIS ( Jabatan Agama Islam Selangor ).





12. La Boheme tidak dapat dipastikan status halal kerana tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM.





13. King’s Confectionery telah mendapat pengesahan halal JAKIM.





14. Status makanan yang disediakan di Giant dan Tesco ada sebahagiannya yang telah mendapat pengesahan halal JAKIM,





15. Manakala Status makanan yang disediakan di Jusco hendaklah merujuk kepada logo halal yang digunakan pada pembungkusan produk kerana Jusco tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM secara khusus.





16. Kedai Bread Talk & Bread Story tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM.





17. Sehingga kini JAKIM tidak pernah memberi pengesahan halal ke atas Restoran Burger King. Maka dengan itu tidak dapat dipastikan status kehalalan produk yang dijual.





18. Pernyataan mencampurkan minyak **** untuk pembuatan sausage ayam, fish ball dan lain-lain adalah tidak benar bagi produk terbabit yang telah mendapat pengesahan halal JAKIM.Bagi produk Ramli Burger dan Ayamas, memang telah mendapat pengesahan halal JAKIM dan kedua-dua syarikat ini sentiasa mematuhi peraturan halal JAKIM.





19. Coffee Bean telah mendapat pengesahan halal JAKIM dan telah dipastikan semua bahan yang digunakan adalah halal.





20. Starbuck tidak pernah memohon pengesahan halal JAKIM. Maka tidak dapat dipastikan kehalalan bahan atau produk di tempat tersebut.

Dipetik drpd http://saffoffighters.blogspot.com/

Benar JAKIM telah mengeluarkan cop halal dan boleh dipercayai.Tapi BOIKOT tetap BOIKOT..
ps:-lepas ni JAKIM kne keluarkan cop boikot, senang umat Islam nak buat pilihan ",

6 comments:

XD said...

ini copy and paste from the website or from email you received ? because my aunty said that McD punya beef tak halal

humbleServant said...

to XD : act I got it from someone's blog.. i have sited below the post.. sorry..

Anonymous said...

be careful..

nurul syahadatul zikr said...

saya nk tw..mne dpt tw semua ni?
hmm..
pning da nk cri brg yg tol2 halal skg ni..ade je yang x kena..

humbleServant said...

to Nurul Syahadatul Zikr: maaf sbb seperti yg tertera di atas, telah sy quotekan dari mana sy dapat post nih..
http://saffoffighters.blogspot.com/
cumanya saya lupa nak link kan exactly which post yg admin blog tuh bagi.. maaf sekali lagi..

my suggestion is:
to get through the ingredients briefly, kalau makan kat kedai luar, yg tuh saya tak boleh nak guarantee. but if im not mistaken, we cn just sms the code of the product to HALAL JAKIM, and they can check wether the product has got their halal certificate or not..but not if the sms line for halal jakim still working..wallhualam ...

humbleServant said...

sorry typo: not sure if the sms line still working