Sunday, December 13, 2009

buat apa aku n ak kurus??? haish~~

sebelum hadirin sekalian meneruskan pembacaan di ruangan blog ana ini
jawab satu soalan (jawab dlm hati sudeh",)

Adakah anda ?
1. Kurus
2.Gemuk
3.Keding
4.Ah tak penting pun, janji aku gembira

Dah jawap?? Tak nak jawap pun tak peh, ngeh3!!!

Baiklah, baru2 nih ana ada menghadiri satu program daurah di Damai Mewah
(Apakah daurah tuh, insyAllah nanti ana cerita) Nak katanya, progam tuh diadakan dalam rumah kedai. Rumah kedai tuh ada 3 tingkat and actually rumah kedai tuh bekas tempat persediaan pelajar ke Al-Azhar. Kata salah sorang sister kat situ, Al-Azhar dah ketatkan kembali syarat kemasukan ke sana, itu sebab lah bangunan tuh dah tak digunakan lagi..

Ok back 2 the point, kalaulah ana ditanyakan soalan2 di atas, nescaya sidang hadirin tak perlu risau, of course jawapannya, ana di nombor dua. Tapi ini tidak bermakna ana tidak meredhai ketetapan Illahi, kemungkinan besar inilah yg terbaik untuk ana. Mana tahu kalau ana kurus, lupa Allah, tak sedar diri . Kan ker dah tak elok. Tapi selama menjalani program tuh , ana dan sahabat2 ana perlu berulang alik dari tingkat 1 ke tingkat 3 berkali2.( Aduhai, ulang alik tuh berkali-kalilah) Penat mmg tak terkata, terasa bebannya lemak yg dibawa (hehe)

Masa tuh barulah teringat pesan bonda tercinta, jgn makan banyak2, makan nasi sikit jer. Kang dapat penyakit berbahaya, tak ker rugi, muda2 dah sakit. Mama ana selalu pesan kat ana,
"Cuba tgk opah tuh, jaga makan, tak minum ais, sampai tua pun sihat jer "
Betul kata Mama, buktinya, opah ana dah mengembara hampir ke seluruh pelusuk dunia walaupun usianya yg semakin lanjut, namun dia tetap cergas. Mengikut pemerhatian ana, opah ana mmg sihat, alhamdulillah ibadah nyer terjaga, mudah dia melakukan solat rawatib . Dalam sebulan dalam ramadhan, dia mampu khatam 3 kali al-Quran. Tapi cucunya, herm... haramlah jawabnya.(Tidak untuk ramadhan akan datang, semoga ramadhan yg bakal menjelma aku berubah ",)

Setiap kali ana mendaki tangga2 untuk ke tingkat 3, Ya Allah, penat sungguh, sampai berpeluh, nafas tak yah cakap, heart beat kalau boleh ukur time tuh, agaknya doktor ingat ana nih kene darah tinggi ( sekali lg, nauzubillah min zalik) mana taknya, kalau malaikat aminkan doa, dah ker makbul ",

Ana mula berfikir, ana perlu kurangkan berat badan. Kalau secara jujur sebenarnya, dulu ada gak terfikir nak kurus. Tapi tujuannya tuh tak betul, mungkin sebab itu Allah tak izinkan.
Sekarang ana mula sedar, kalau muda2 lagi dah gemuk , tak sihat, macam mana nak ibadah?
Macam mana nak jalankan dakwah? Macam mana nak tarbiyah diri sendiri dan seluruh ummat nabi Muhammad? Macam mana nak teruskan amanat Imam Hassan Al-Banna? MACAM MANA???

aNA perlu kurus, bukan untuk kelihatan menarik, atau menarik perhatian manusia .. tetapi untuk terus sihat, memanfaatkan masa yg diberikan Allah kepada kita.. Mmmg benar, sukar nak bergerrak bila badan berisi sgt.

bukankan Imam Syafi'e membahagikan masanya kepada 3 bahagian
1.ibadah
2.menuntut ilmu
3.rehat ( kalau ana tak silap lah)

Bukan macam ana, siang malam makan .pastuh tidur. sepatutnya ana mengehadkan pengambilan ana . Lagipun Imam syafi'e ada mengingatkan ( mafhumnya) kalau lagi banyak kita makan, lagi bertambah kemalasan kita. Ana nih pun satu, kalau kawan2 semua nak tahu, lagi banyak ana makan, alamatnya lagi cepatlah ana ke katil beradu. Bloeh jadi solat pun terbabas.

oLEH SEBAB itu, ana perlu kurus, memudahkan pergerakan, nak beribadah, mudah nak bangun malam. Mudah nak perbanyakkan amalan nawafil. Takkan kita nak kembali kepada Allah kelak hanya dgn amalan2 fardhu, yg fardhu pun masih tak lengkap. Bukankah antara tujuan kita melakukan amalan2 sunat adalah supaya dapat menampung kelompongan amalan2 fardhu kita .
Kalau tak silap ana, mudah2 han kita dapat ambil pengajaran, ada seorang hamba Allah ni, dia hanya melakukan amalan2 farhu tanpa melakukan amalan2 nawafil (sunat) . Amalan fardhu nyer sempurna dilaksanakannya, tidak ada yg ditinggalkannya. Namun semasa sampai saat Hari Pengadilan yakni hari manusia dibangkitkan semula. Perlu diingatkan bahawa ketika hari itu, tidak ada sesiapapun yg terkecuali termasuklah diri ana yg lemah lagi hina ini, begitu juga sahabat2 ana yg sedang membaca ni.

Kita sambung semula kisah tadi, ketika dia ditimbang amalannya, apa yg berlaku, dosanya melebihi pahalanya. Lalu dia bertanya kepada tuhannya, yakni Allah azza wajalla, mengapakah dosanya melibihi pahalanya sedangkan dia langsung tidak pernah sesekalipun meninggalkan amalan2 fardhu.Lalu Allah menerangkan, amalan fardhu lelaki tadi masih ada yg tidak sempurna, dan seharusnya dia melakukan amalan sunat bg menampung segala kelompongan amalan wajib.

Sejak ana mendengar cerita itu, ana cuba menggagahkan diri melaksanakan amalan2 sunat. Namun diri ini masih lemah untuk bangun memperhambakan diri di hadapan Allah pada waktu manusia sedang lena diulit mimpi2 indah yg hanya bersifat sementara. Solat2 rawatib mengikut pandangan ana adalah solat yg perlu dipraktikkan saban hari. Ada banyak solat rawatib yg digalakkan nabi

1. Subuh (sebelum)
2. Zohor (sebelum dan zohor)
3. Maghrib (selepas)
4. isyak (selepas)

jika kita melakukan ke semua solat2 rawatib setiap hari, Allah kelak akan membina sebuah mahligai istemewa untuk hamba2nya yg soleh. Bukan mainan, tapi ini jaminan Allah. Adakah kita mahu mensia2kan ganjaran Allah ini. Ingatlah, Allah tidak akan pernah sesaklai menyia-nyiakan amalan hambanya.

" Dan Allah tidak akan menyia-nyakan imanmu.
Sungguh, Allah Maha Pengasih , Maha Penyayang kepada manusia "
[2:143]
Jangan sampai kita semua menyesal kerana tidak menggunakan peluang yg dikurniakan Allah. Dan akhirnya, kita juga yg mendapat balasa, mudah2 han. Ingatlah jua sahabatku, jika kita tidak mahu melakukan amalan2 nawafil, dan terus menerus hanya bergantung kepada amalan2 fardhu, siapa tahu , adakah amalan kita sempurna ataupun banyak kelompongannya.
Ana perlu kurus, ana perlu kurangkan pengambilan makanan terutamnya nasi. Biarlah lapar di dunia, bukan lapar di akhirat kelak. Biar dahaga di dunia, jgn dahaga di padang mashyar nanti.
Akhir kata, ana harapkan sahabat2 semua dapat mendoakan kesihatan ana dan kesihatan seluruh umat manusia. Doakan usaha ana untuk kurus dapat membuhakan hasil. Bukan jika kita berdoa untuk hamba Allah yg lain tanpa pengetahuannya, maka insyaAllah dia itu akan dimakbulakn kelak dan kemudian malaikat akan mengaminkan doa itu juga untuk kita. Mudah2 han.
Ya Allah, kau bantulah aku dan seluruh umat manusia mengawal nafsu kami.

4 comments:

F a r i z z a i d I said...

sejak bla bertukar ana?
yeah. gemuk tiada masalah
masih ad pminat
;)

humbleServant said...

fariz : saja nak tukar angin
bukan aper, mudah nak beribadah
(mentang2 ko kurus,haha)

Auni Passuello said...

hahah. ape jadi beb dengan herbal life ko ni weyh?

humbleServant said...

auni : susahlah auni....
banyak dugaan
kat kmb
aku asyik makan

doakan aku berjaya