Tuesday, June 9, 2009

sejarah hitam

Aku teringat satu kisah, kisah pengenalan singkat antara aku dan seorang warga asing dari Africa.

Muahahaha~

Mesti korang ketawa bila baca ni. Tapi itu bukan persoalannya , apa yang bakal kucoretkan adalah berhati-hatilah ketika senyum.

Memang benar senyum itu sedekah. Senyum juga bagaikan seperti satu virus yg amat mudah merebak. Bagaikan H1N1, malahan lebih pantas.[haha, perkaitan yg tiada hubung kait].

Buktinya, cuba tgh kita jalan2 nak gi tgk wayang ker, nak gi surau ker, atau keluar rumah. Kemudian terserempak dengan orang yang tak dikenali lalu kita melemparkan senyuman.

Berdasarkan kajian yg dijalankan 99.9% daripada penerima senyuman akan menerima impulse senyuman dan dengan pantasnya receptor akan bertindak balas di kawasan bibir. Terhasillah lengkungan di kawasan bibir dan itulah dinamakan sbgai senyuman .[haha, sapelah cg bio aku].

Hadith juga ada mengatakan ,

Dari Jabir bin Abdullah r.a katanya:”Rasulullah SAW bersabda “Tiap-tiap perkara yang makruf menjadi sedekah. Antara perkara yang makruf itu ialah hendaklah engkau (semasa) bertemu dengan saudaramu (sesama anak Adam) biarlah dengan muka yang manis dan (kalau ada yang meminta air) hendaklah engkau tuangkan timbamu ke dalam bekas air yang dibawanya.”

Hadis riwayat Ahmad

So no doubt lah senyum nih penting , bukan dari segi sains jer malahan agama kita turut mementingkan perlakuan ini.

Tapi senyum juga kenelah berhati2, terutamanya apabila melemparkan senyuman pada golongan bukan muhrim kita, atau bertentangan gender, senang cakap opposite sex lah .

Ni pengalaman yang tak dapat kulupakan gara2 senyuman "ikhlas" ku.

Kejadian ini tercatat dalam sejarah hidupku sekitar tahun 2008[taun lepaslah]. Gara2 dek kerana terlupa kata laluan pendaftaran ipta, terpaksalah aku berulang-alik cc ke umah, umah ke cc. Demi masa depan, ku korbankan keringat[tp skang umah ak dah pasang wireless moderm erk].

Dekad 3 jam aku berada di cc bersama adik kesayangan tapi disebabkan masa yg berlalu pantas Angah memutuskan utk pulang dahulu. Tinggallah dara pingitan ini keseorangan.

Seram tuh seram gak tapi lek ah, bau pukul 6.00 p.m. Masih belum timbul garis2 merah di kaki langit yg menunjukkan berakhirnya waktu Asar dan menandakan masuknya Maghrib. [Sengajaku panjangkan cerita nak menyakitkan hati pembaca, muahahaha~]

Yelah straight 2 de point, Angah dah bla dr cc, jadi kosonglah kerusi kat sebelah aku, kuharapkan adalah mamat seiras Patrick Dempsey tak pun Ben Affleck menggantikan kekosongan adikku, tapi lebih parah ini yg berlaku.

CC yang semakin ramai pengunjung itu tiba2 dimasuki 2 pengunjung asing. Dilihatkan dari warna kulitnya, bukan penduduk Malaysia nih , Awat gelap semacam. Aku bukanlah mahu mengutuk kejadian Allah tapi sekadar tidak dapat melarikan telahan hati ini.

Lalu sebagai tanda tidak sombong ku , otakku mengarahkan aku melemparkan senyuman pada warga asing itu . Dalam selang beberapa saat, bibirku dengan tiba2 melemparkan senyuman "paling ikhlas" dalam hidupku dan mungkin senyuman terakhir.

Tanpa dijangka , bukan Patrick Dempsey yg menjelma, mahupun kelibat Ben Affleck tapi penerima senyuman itu tadi. What?? Aku redho jer , ade hikmah kowt.

Bermula dengan senyuman, bermulalah adengan2 yg tak pernah ku jangkakan dalam sejarah hidupku. Berborak dengan warga asing, haha. Berkat ilmu yg dipelajari, aku gagahkan diri berspeaking dengan mamat Africa tuh.

Fuh~~

Perbualan semakin rancak, siap tukar ym beb. Dari ym ke no fon. Ketika itu aku masih mentah, no fon bleh kasi kat unknown. Apadah, aku takkan ulang perkara tu lagi, mudah2 han.

Pergh!!

Aku cakap dier paham, tapi biler tyme dia cakap, susah towl telinga aku nak menafsirkan butiran percakapan lelaki itu. Mau taknya, slang dier pekat betul. Kalah org2 kelantan ngan ganu,hehe.

Ok tyme mengayat, mamat africa nih mmg tak tahan. Mau taknya, ta pernah juma pempuan kat Malaysia agaknya. Aku borak ngan dia pun sbb dia kata dia islam, so aku layan ah as we are from the same religion, believe in Allah, he did repeat mention about Islam, so no doubt ak kene layan dier sbagai hamba Allah yg lain.

Not only dat, bcos of him, i mean dis africanlah, ak dapat strength nak speaking directly to outsider or foreigner. Dulu ngan omputih kat skolah aku pun duk gagap lagi, nih improvementlah kira nih.

Satu part g tak tahan, nih bukan hamba nak menjunjung tinggi diri hamba yg sememangnya serba serbi lemah ni yer.

African : You know what, you're beautiful

Aku : Well, all Allah's creatures are beautiful.

Haha, padan muka ko, sori aku tak layan mamat2 camnih. Haram yer cik african, aku layan pak2 imam kat majid2 jer, haha. [ketawa dajal]. Bukan apa, dia buta ke, aku sikit pun tak cantik, tapi cantiklah bg mereka yg tidak memandang rupa.

Sesungguhnya Allah tidak memandang rupa hambanya tapi hati mereka.

Nih pun part klakar masa mula2 pengenalan aku ngan dia.

Aku : Where do you came from.

African : Can't u see my skin colour.Im from Africa.

Haha, padan muka aku. Dah tahu gelap2 tuh, org africalah. Mamat nih mmg ah, dari berkenal-kenalan, dia borak pasal kawen plak.

Dia pun menyatakanlah ketidakpuasan hati dia kerana ada segelintir ibu bapa yg tak mau anak mereka berkawan ngan golongn seperti mereka. Mmg ah,org sayang anak, kang kene rembat ngan African cam ko, tak ke naya. Haha, ni bahasa kasar skit.

Dia tanya plak pasal kawen, haha. Bab paling aku pro ^^, Tp soklan dier pelik.

African : Let say u've bf n he is foreigner, will u marry him.

Aku : [haha, soalan killer]. Why not, as long he is muslim and we love each other. [nak muntah, tolong]

African : But thats not the reality. [Panjanglah dia membebel]

Ok, aku baliklah pastuh takkan nak dok kat situ jer, Asar blom solat lagi bai~. Singgah lah jap kat masjid tepi jalan tuh. Tiba2 teringat kat mamat Africa tuh, haha, lawok sunggoh.

Oh malam tuh aku sesaja msg dier, tyme tuh bau pas spm, borink. Oh dier balas msg sangatlah lambat, last skalt tertido, ngantuk + penat.

Tiba2 tersedar kul 2pg, ada 3 msg dan 2 missed call. Sapalah plak nih. Mak aih, negro tuh ker, mmg nyesal aku bg no kat dier dan nyesal gila gatai2 tangan anta msg kat dier.

Dalam msg tuh dier kata dier takut ngan Ayah aku, so dier tanya ayah aku ader kat umah ker. Oh lupa plak aku ader g tau dier yg ayah aku polis, hah!! Takut ko. Aku ignore jer n continue mimpi indah aku,Haha.

Sok tyme waktu tengah hari, ketika sedang ligat tangan ini menyempurnakan tugas seorang anak perempuan dan satu2 nya anak perempuan dlm keluarganya, menyidai pakaian di jemuran.

Tiba..

1 Message Received..

Haha, ape lagi bukaklah. Kot2 Nik Aziz anta msg suoh melawat dia kat Kelantan ker, tak pun Chris Evans ajak date ker, ekeke.

"Will you be my gurl?"

Muahahahahaha.

Hahahaha.

Kekekeke.

Apadah mamat africa nih . Knal pun tak sangat tetiba nak ajar kapel. Tapi cam best jer kapel, but not wif foreigner. Niat tidak menghalalkan cara yer^^,. Haha.

Aku pun tipulah dia, cakap aku dah ade pakwe. Tunggu nak kahwin jer.

Alah sian mamat nih, cinta terputus di tengah jalan.

"I hope u'll happy wif him''

Tulah msg terakhir dia. Aku ingat takat tu jerlah.

Siap nak calling2 lagi. Satu pun aku tak angkat, nak kata sombong kata ah, tapi nih sumer pengajaran dlm hidup aku.

Dalam ym, aku terpaksa menginvisible kan diri aku. Last skali aku cakap ngan dier dlm ym. Jangan ganggu aku, sbb mama aku tak kasi.

Yup, i did tell my mom bout dis.

Fuh berasap mamat africa tuh, aku last skali delete dia dr senarai ym aku.

Dalam fon plak, aku tulis nama dier sbgai

Jangan Angkat

Haha, tuh langkah berjaga2. Kot2 dia nak nata jampi serapah. Negro sekarangkan dah ramai rosakkan anak melayu kita.

Tapi, 1 yg aku kesalkan. Abu Sami' tuh actually baik. Tuhlah nama negro tuh. Muka dia bersih jer, peramah, cuma tak cerah, hehe. Aku harap Allah kurniakan isteri terbaik untuk dia.

Kan doa di luar pengetahuan org tuh insya Allah makbul.

Sorrylah Abu Sami', andalah negro terakhir yg akan kulemparkan senyuman.huhu

La ni, sorang lagi mamat Arab dari Egypt. Aku bg tazkirah jer kat dier. Nih pasal aku dah add dier kat ym, jadi terpaksalah aku meninvisible kan diri aku.

Mamat Arab lagi bahaya dari African tadi.

Jadi aku dah lama tak mengvisiblekan diri di ym. Terpaksalah buat offline padahal on9.

Jadi ym, no fon aku now n onwards, hanya untuk kenalan terdekat sahaja.

So, sesapa ada ym aku ngan no fon aku kira VIP lah.

Haha.

Salam ^^,

17 comments:

shikin said...

wahhaa...power ar zati tarikan ko...aku pon xpenah lagi org ckp will you be my girl. ko d penah.. terer. hahah

@qiLah said...

ahahha
nie mmg cite lawak
siap nk cple lg tuh
hhoohohoo
advance!!

Nurzalikha binti Othman said...

kak zati..!
bes la.bukan sng nk jmpe african smbil borak2..
asl akk xtye die tanah kat kmpung die bape ekar??
umah banglo die bpe bijik??
duit kat bank die bape puluh ratus juta?
bini die ade bape??

haha..
sure die balik africa nangis2 kat mama die..

haha..
kak2!!
kte nk ym akk ng no fon akk leh??
[bukan sng jd vvip zaman laa ni]
bleh ar..kte nk jual kat african blakang skola kte.
hahaha!!
nk2!!!

humbleServant said...

shikin : tu ah, power gak aku tayah guna minyak pengasih..muahahaha..
negro tuh tak tau ramai lagi cantik dr aku examle nye ko.ekeke~

qilah : mmg advance,nasib baik dier tak ajak jumpa kadi,hehe

adik zalikha : haha, no more african in my life.. walamak!!
nak tanya harta dia, dier blaja pun tak abes lagi.
banyak lagi borak ngan dia tp tuhlah pengajarannya, jgn men senyum jer^^,

haha, no fon 017-321****
blakang teka sendirik..

huhu, african blakang skolah??
kalau dier imam masjid bolehlah
bluerk ;)p

cik bulan said...

izzati,
Aku : Well, all Allah's creatures are beautiful.

huhu weyhhh aku pon tak penah ngan foreigner2 nieyh
muahahahah dye bukanlah ben affleck/patrick dempsey
tapi AKON!ahahah

Wal said...

izati. ko teka pe reaksi aku?

wakakakakakakakakakakakakakkaka

relax said...

hahahahaha zati.....jangan di layan mamat-mamat asing nie..diorg nak taraf penduduk tetap je tuh.. apapun zati ttp cantik dan memang cantik.

Qalam Aisyiq said...

Hahahhahaa...

Adik akak ni...~~

Akak pun ada pngalaman tntg ni..

But, he's Yaman..

Fuuh..
Orangnye alim beb...

Kalah akak..

Kalau kamu nak..gtaw kat akak..

Nty akak exjast..

Hahahhaa~~

Confirm adik akak ni tomey..kan..kan..kan..

heee~~

p/s: jgn dok berangan sorang2 naa..hihi...

F a r i z z a i d I said...

eh zati, ciptaan tuhan baik2 belaka.

yg kaw pergi layan african buat ape,
diorg tuh dah ar banyak kes,
dadah la,
rompaklah,
bahaya taw tak.

cbe layan aku ker.
jiran tamil kaw ke.

*hehe.

humbleServant said...

moon : haha, AKON!! tak terpikir pun. tp kalau Akon tuh islam ,aku onn jer ^_^
p/s = aku ketawa besar baca komen ko..kekekeke

syawal : haha, ketawalah selagi anda boleh, sampai berguling2 pun tape. Aku sendirik ketawa biler teringat,hehe..

relax : yer tak yer gak, ta pernah terpikir pun,hehe..
semua ciptaanNya itu cantik cuma mata manusia yg membezakannya^^,
tp sy ngaku sy tak cantik, tak caya tanyalah Incik Syawal.

kak sya : haha, yaman. Tak nak ah, saya tunggu imam masjid negara jer. susahlah kalau kawen foreigner nih..
susah nak express feeling dan kasih syg.
org melayu sng sket, cakap melayu sudah..
tapi kalau nak adjust yg yaman tuh bleh jer..
muahahhaha =)

humbleServant said...

fariz : haha, tamil tuh macam sepupu sepapat african je..haha

jom kawen ngan aku, aku bleh jer..
ari tuh aku ckp nak kahwin ngn ko kat ym, last skali akak ko yg jawab..

tulah tak off kan ym pas guner
haha, malu aku

yanti said...

salam~
hee

ouh
saye pn pnh tkena cmtu jgak dgn org africa when i joined eng class at british council.but he is not muslim lah.nme die Steve.same as you, sye dgn bangangnye bg ym sye kt die. then die add, tp sye juz bwt permenantly offline to him.tp xdlete pn ym die until now.and die pn ckp 'you are beautiful'.ehem2.org melayu mmg cantik kot.hak3




btw,nice to know u n nice blog too
:)

humbleServant said...

yanti : haha, nampaknya kita cantik atau warga asing tuh yg tak tahu tgk.. hehe
macam2 insiden berlaku kalau melibatkan warga asing nih,
jadi pengajarannya jgn layan pak2 negro nih..

thanks 4 de compliment
nanti sy adakan kunjungan ziarah ke blog anda ",

A.M.A.L.I.A said...

sejarah menjd itam pabila berjumpa org itam?
btol ka ayat nih?
haha..
malaysian x per
itam manis kan?

humbleServant said...

malya : haha.. malaysian paper warna tade hal lah malya ^_^

IhSaN said...

adeh... hahaha.. tak terkata ah =="

humbleServant said...

ihsan : haha, nak wat cemaner..
lorh, tak sangka sudi gak ko singgah blog aku,bwahahaha