Sunday, January 13, 2013

Allah lebih tahu :(

''TuhanMu lebih mengetahui apa yang ada di dalam hatimu jika kamu orang yang baik, maka sesungguhnya Dia maha pengampun bagi orang yang bertaubat''
                                                                                                                           17:25
 dunia ini hanya sebuah persinggahan ibarat berehat sebentar di bawah pokok yang rendang, sebelum menersuakn perjalanan ynag lebih panjang.. sehingga kita terlupa kita hanya berehat sebentar dan terlena dgn rehat itu.. kerana kita perlukan peringatan


usrah kali ini : Kenapa kita nak exam??
redha Allah semata2.. tidak ada yang lain.

dalam surah almukminun Allah telah menggariskan ciri2 orang yang akan MEWARISI SYURGANYA..
subhanallah. mewarisi syurga, bukan calang2 syurga tapi syurga FIRDAUS!! (pengsan )

kalau kita tgk perkara2 yang digariskan Allah ni memang sruggle kita setiap hari.. mmg every yg Allah listkan mmg susah, sbb setiap hari kena jaga ciri2 ni. patutlah Allah janjikan syurga Firdaus!

1. sesungguhnya beruntunglah orang2 mukmin(siapa lagi kita lah mukmin!)
2.(iaitu) orang yang khusyuk dalam solatnya
3.dan orang yang menjauhkan diri dari (perbuatan dan perkataan) yang tidak berguna.
4. dan orang yang memelihara zakat (kalau time exam, still tolong orang)
5. dan oarang2 yg memelihara kemaluan.
6. kecuali terhadap isteri2 mereka atau hamba sahaya yang mereka miliki, maka sesungguhnya mereka tidak tercela
7. tetapi barang siapa mencari selain, maka itulah org yg melampui batas.
8. Dan orang yang memelihara amanah dan janjinya.
9.serta oarang yang memelihara solatnya. (hubungan dgn Allah)
10. MERAKA ITULAH ORANG YANG MEWARISI,
11. YANG AKAN MEWARISI FIRDAUS. MEREKA KEKAL DI DALAMNYA.
al mukminun: 1-11
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
aku harap ayat ini selalu bermain di hati aku setiap kali aku nak buat apa2..   haha aku mintak nak masuk syugra Firdaus tapi Allah dah kasi senarai tinggal nak buat jer.. ironi..ironi bak kata Choi (rakanku).
analoginya, nak sgt kereta besar, org dah bagi kunci dah suh bawak keta besar tuh, tapi takder lesen.. =,=''   nak bawak kete kena ah ada lesen drive.. org dah bagi dah kunci, tinggal perlukan lesen . but indeed susah owh nak dapat lesen perlukan pengorbanan. and thats life. life is struggle..doakan aku sbb aku lemah lebih dari yang kau sangka :(







1 comment:

MuafakatKMB said...

Congrats! nice content and being able to study medicine abroad.May you become a great doctor one day, ameen.Whwn you are free, please visit your alma mater Muafakat's blog and leave some encouragement notes to the current studens. You contribution is very much appreciated. Thanks