Friday, November 27, 2009

mode : raya + study

10.00 p.m. : Nur Kasih selesai... Alhamdulillah peleraian drama nur Kasih sgt memuaskan. Tak tergambar dengan kata2. Banyak pengajaran yg boleh diambil. Aku kira Nur Kasih ni sebagai satu titik permulaan baru bg hidupku. Pengajaran yg berharga. Bukan macam cerita Korea suka merepek2. Pengakhiran drama Korea mmg menyakitkan hati. Mana taknya, tgk beratus2 jam, sampai homework + assignment + study tergendala. Akhirnya itu jer pengakhirannya.Aduh, Korea.Serik dah aku tgk.

Ok2... Pengajaran NurKasih. Aku nih bukannya baik sgt sebenarnya, manusia biasa.Ada masa2 kelam, ada masa2 silam. Masa gelap dan terang. (Chewah, macam teknik pengcahayaan dalam Drama Tok Perak,Budak IB JER paham yer readers",).. Aku kira watak Adam nih boleh lah digambarkan sebagai watak yg bertaubat setelah terlena sebentar dengan kenikmatan dosa. Sememangnya bila kita dah terlanjur dgn dosa, kenikmatan yg kita rasa hanyalah kepura2puraan yg sementara. dan bagi insan biasa macam aku nih, dan juga insan2 di seluruh dunia, apabila kita mula melakukan dosa, akan terbit kekosongan di jiwa . Haha, apakah aku mengarut nih, Takper2 kita bergerak ke agenda seterusnya.

Fariz Zaidi mmg betul. biologi insyaAllah bleh score. Yg lain terutamanya Econs??? Mengangalah aku jawabnya. aku teringat satu ayat al-quran yg diberikan sahabatku semasa cool sem baru2 nih. Lebih kurang macam ni lah, jika Allah ingin menolong hambanya, tiada siapa pun yg dapat menbhalang, DEFINITELY..

aku sekarang sebenarnya tinggal usaha jer, dapat tak dapat biar Allah tentukan, Teringat kata Kak sHAFI, seniorku yg aku kira cukup komited dalam ibadahnya, dan cukup bagus untuk dijadukan role model. Katanya , exam nih mmg penting, tapi ada yg legi penting. Jawapan, biarlah IMAN kita yg menjawabnya. Aku tulis panjang2 nih, bukan ada org nak baca pun.haha.. Papejelah..

Ada gak org kata, exam nih dunia jer.hha. Tuh aku lah yg cakap. Namun untuk berjaya , bukan sahaja perlu berjaya di akhirat, dunia juga. Nabi tidak menyuruh kita melebihkan akhirat sampai urusan dunia ditinggalkan. Nabi hebat berniaga, berkeluarga, menjadi ketua keluarga. Dan macam2 lagi. Oleh itu, kita sebagai umatnya sudah tentu perlu mencontohinya. Bukan sahaja dalam aspek agama malahan dunia juga. SeIMBNGKAN dunia dan akhirat kita. Itulah matlamat kehidupan kita yg sementara ini.

Sebenarnya post nih semalam, lepas aku tgk Nur Kasih.. Pergh!!!!!!!!!!!!! Bast giler semalam, Ada barbeque di kampung. Makan hotdog, kepak ayam dan aku terlupa nak makan kambing. Kenyang sangat makan hot dog. Hai IZZATI, bilalah anti nak kurus.ADOI!!

Ya Allah berilah hamba mu ini kekuatan untuk melawan hawa nafsunya

8 comments:

shikin said...

zati!!!!!!! bio okla. kalo nk bndg ngn physics. pastu baek ko start bt exercise chem, math without calculator.

syida said...

i like ur post..
smangat dlm bercerita..huhu

syida said...

i like ur post..
smangat dlm bercerita..huhu

Auni Passuello said...

woi, sape kate orang tak bace, aku bace siap duk tunggu lagi post ko mekj. hehe. how was exams? i bet u'r done when ur reading this. ckp omputih skit. hehehe. aku tak sempat tengok nur kasih, kerjeeeeeeeeee je memanjang.

ikhwana syuhada said...

salam
akak tak sependapat ngan zati la... akak tak suka episod last nur kasih... tak best hehehe nak tahu kenpaa nnti lah cerita.. nnti jadi post kat sini lak hihi

humbleServant said...

ikhwana syuhada : haha..tak kira nUr kasih best gak. awat tak suka?

auni : demo nok kawe kecek omputih?
setel..hehe.. dok eh, hok yg arituh kuiz bio, esok bau aderexam final..doa ke kawe..takuk la auni",

syida : semangat sangat ker? alamak..terOVER plak
..hehe

shikin : nih mesti tak baca post aku btol2 nih.aku lebih takut ekons dari bio..atghhhh!!
sok aku baru start exam..doakan

humbleServant said...

ikhwana syuhada : haha..tak kira nUr kasih best gak. awat tak suka?

auni : demo nok kawe kecek omputih?
setel..hehe.. dok eh, hok yg arituh kuiz bio, esok bau aderexam final..doa ke kawe..takuk la auni",

syida : semangat sangat ker? alamak..terOVER plak
..hehe

shikin : nih mesti tak baca post aku btol2 nih.aku lebih takut ekons dari bio..atghhhh!!
sok aku baru start exam..doakan

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.