Saturday, May 30, 2009

aku layan game?

haha..kebosanan yg melanda menyebabkan aku terpaksa mencari2 sumber alternatif lain bagi melepaskan keboringan yang telah lama melanda diri ini. Ingatkan dah abes spm, best giler. Tapi aku terpaksa terima kenyataan hidup ini bosan tanpa buku. Bukan buku hattr potter kegilaan aku dan auni, maupun buku cerita yang dibaca oleh ibu dan ayah sebelum tido. Buku yang dimaksudkan ialah buku sekolah. Wakakah, mungkin bunyinya macam giler tapi hakikatnya itulah dia. Aku kepingin nak stady balik. Bukak buku tebal revision chemistry or hafal tokoh2 islam kat buku pai. Mahupun buat latihan add math dalam buku success sambil tangan sebelah diselitkan kat muka surat belakang, nak tengok jawapan betul ke tak.Hehe. Masihku ingat di saat aku berjaya melunaskan equation add math yg terkadang susah giler babeng , (nasihat penulis jangan gunakan ayat ini yer",). Meman g terasa nikmatnya, macam makan maggi ketika sibuk menelaah buku. Haha, perkaitan yg langsung tak berkait.





Sebelum zaman aku menelaah buku, buku menelaah aku. Maksudnya aku stadi sampai tertidolah, wakakah. Ada baiknya aku habiskan waktu lapang yg penuh dengan kebosanan ni dengan aktiviti2 yang tak pernah atau jarang aku buat. Apa lagi, main game ah. Aku bukanlah jenis fanatic gamers cam adek2 laki aku. Dah mmg nasib kalau adek sumer laki, keje dorunk main game jelah. Nak harapkan dorunk tolong aku sidai kain ke, basuh pinggan or lagi2 kemas rumah, agaknyer ibarat aku harapkan kucing berjanggut atau aku tunggu Chris Evans meminang aku, mimipilah. Haha. Ataghfirullahalazim, nilah dia. Takder mender nak buat, mengarut jelah kerja aku.






Aku dah lama tengok adek2 aku main game ni, tapi tak pernah pun rasa cam seronok jer game ni. But once U try it, U'll stuck into it. Tak cayer. Try ah, aku kalau bosan tak sah hidup kalau tak bukak game ni.



cam best jer aim kat penjahat pastuh tembak
cam aku ni
super herolah ni





fuh

mmg best ah pegang pistol

beng sana beng sini

masyuk giler ah

cam seronak jer dapat pegang pistol

padahal

dalam game jer

huhu



yg tak tahan aku jadi police

cam real giler dalam game tuh


dah lah tuh

siap bleh speed up lagi

penjahat sumer takut ngan aku


yang pelik nyer






nyawa aku bleh sampai 50


kalau kat dunia sebenar

tak merasa lah aku hidup mati 50 kali






kalau in real life

sure time tembak penjahat tuh

arwahlah aku

sbb kene tembak balik

haha

cumer game tuh ada sikit pengajaranlah

yang nyawa kita 1 jer

jadi kene hargai

game tuh tipu

nyawa sampai 50


papehal

kalu bosan try ah game ni

boleh mati hidup semula 50 kali

haha


Tuesday, May 26, 2009

Demam

Ari ni dah hari ke empat aku demam. Kalau ikutkan hati tak mau jer aku bangun tido tapi mengenangkan tak der org nak tolong mama ayah jual kuih, aku gagahkan diri bangun juga. Tak tau lah nape tiba2 je aku demam panas. Tak larat nak bangun dari katil, selera makan pun takder. Aik, Arrif pun demam. Kalau dia demam, macam tak pernah demam. Merengek jer. Takpelah kecik lagi.

Ni sume gara2 main bowling. Mungkin macam tak logik jer reason aku untuk demam tapi tulah hakikatnyer. Auni kata, ni sumer dunia. Dia gi tgk konsert Bunkface tuh akhirat agaknya, Wakakah. Jangan marah Auni ", . Dari malam before demam aku dah rasa tak sedap badan. Rasa cam nak demam. Rupa2nya betul aku demam.

Actually kaki kiri aku dah lama bengkak. Aku dah solat duduk lagi tuh, tapi still sakit dan tak selesa. Aku solat atas kerusi. Udah macam org tenat, tapi aku was2 nak solat duduk atas kerusi. Tu apa yang aku tengok mak cik tua kat masjid tu solat. Tapi aku tak belajar. Dalam beribadah ni, kita tak boleh nak ikut2 jer. Kena blajar dulu . Itulah yang aku belajar masa sekolah rendah, ustaz yang cakap.

Aku solat diri jugaklah. Tahanlah sikit. Alhamdulillah okey jer, sakit sikitlah. Then aku kuar g mid lagi. Nak men bowling ngan shikin, biha, tiara n others. Ambek kau, 3 game sekali balun. Mau tak bengkak badan2. Mula2, Shikin mengadu sakit2 badan . Aku gelak jer. Aku tau aku pun akan sakit badan cuma lambat sikit.

Dalam 2 3 hari pas men bowling, tuh lah aku demam tiba2. Pagi tu bangun kaki aku tak boleh pijak lantai. Sakit mmg tak terkata. Syukur aku tak leh solat, sebab sakit tuh mmg aku tak bleh bangun langsung. Panas memang panaslah. Mungkin dengan cara tu Allah nak ampunkan dosa aku. Dosa lawan cakap mak ayah. Tapi aku mmg tak tahan. Mama cakap ni demam urat, mama terus bawak aku pi mengurut kat Cheras.

Ni 1st tyme experience kena urut. Memang best sebab badan akan jadi sihat balik. Tapi bila dia urut kat part bengkak, rasa nak jerit jer. Mak cik tu kata kat belakang badan aku ada bengkak besar. Lepas dia urut, sihatlah sikit. Mata aku pun sakit gak, rasa tegang. Alhamdulillah, mata aku pun jadi baik setelah diurut. Mak cik tu siap bagi petua macam mana nak urut mata. Lepas ni kalau penat stadi aku dah bleh urut mata sendiri, tak yah pakai eye more ",

Hari ke 3 demam barulah aku gi klinik. Ni dah konfem kene check darah, nak suspect aku denggi. Tulah kerja doctor. Suspek,suspek,suspek. Aku pun bakal doktorkan. Amin. Tapi bukan salah doctor, dah itu kerja dia. Kalu dah ada simptom2 penyakit tuh, kena lah cakap suspek, takkan nak cakap insyaAllah, mau kena saman. Muahaha. (ni ketawa sihat)

Habis biir aku dipenuhi ulser. Hujung lidah aku pun ada ulser. Kat lelangit pun ada! Teringat Moon sakit lelangit. Ni suma akibat tak banyak minum air tyme dmam panas. Padan muka, saper suoh. Haha, ketawa aku sorang2. Tapi bibir aku dah macam dilanda kemarau, kering sangat sakit tuh. Pagi tadi tengah jual kuih aku rasa macan cecair mengalir deras dari hidungku. Aku ingat selsema, rupa2nya darah.

Aku tak panik pun, macamlah tak penah berdarah idung. I guess panas hilang ah dari badan lepas darah tu kuar, tapi sebenarnya sebab badan panas sangat. Alhamdulillah, till now i feel much2 more better. Yang melawakkan, tyme demam pun still kene onn diet. Nati mama marah kalau aku bantai semua makanan. Demam buatlah macam demam kan?

Apalah nasib badan =..=''

Saturday, May 23, 2009

mampukah aku

esok pendaftaran UIA
dan aku takkan pergi
sebab
aku dah putuskan nak masuk
Kolej Mara Banting
mungkin nama tu gah
tapi
aku taklah segah maner
aku ingat lagi tyme amek result
beryukur sangat dapat sumer a
aper yg kau aim semua tepat
aku sedih bila
ada kawan2 ku yg cundang
menangis kerana result mereka
tak seperti yg dirancang
aku tak dapat nak bayangkan
kalau aku di tempat diorang
masa interview arituh
mak aku intebiu budak2 kat c2
sumer 8a1
9a1
11a1
tapi aku just 5a1
betapa rendahnyer diri aku
masa kat laman web bakal pelajar kmb
aku ader tanya budak2 tuh
aku tak dengar lagi yg cakap 7a1
bukan aku tak bersyukur dengan apa yg Allah kurniakan
cuma aku rasa rendah yg amat sangat
mudah-mudahan aku dapat belajar di samping org2 yg pandai
aku takut mereka faham
tapi aku ketinggalan dibelakang
lalu
apa yg bakal terjadi padaku
aku perlu berusaha lebih
memandangkan kemampuan ku tidak setanding mereka
aku mesti melipat kali gandakan usaha
semoga cita2 aku
menjadi
Doktor Pakar Bedah Jantung Kanak-kanak tercapai
doakan kejayaan aku
mudah-mudahan
sama2 kita mencapai bintang

Thursday, May 21, 2009

H1N1..

New Virus Influenza A H1N1 Founds!





Influenza A virus subtype H1N1, also known as A(H1N1), is a subtype of influenzavirus A and the most common cause of influenza (flu) in humans. Some strains of H1N1 are endemic in humans, including the strain(s) responsible for the 1918 flu pandemic which killed 50–100 million people worldwide. Less virulent H1N1 strains still exist in the wild today, worldwide, causing a small fraction of all influenza-like illness and a large fraction of all seasonal influenza. H1N1 strains caused roughly half of all flu infections in 2006.Other strains of H1N1 are endemic in pigs and in birds.

In March and April 2009, hundreds of laboratory-confirmed infections and a number of deaths were caused by an outbreak of a new strain of H1N1

Tuesday, May 19, 2009

manfaat dari bercouple

ok...aku jumper artikel yg cukup best pasal kapel
nak bacer????????
sila2 lah tekan link di atas

Allah masih sayang aku

"ader ke patut langgar keta aku, cis!"

aku ta pernah pun power race2 keta ni. Bau lepas balik plkn, aku sedar yg aku ada bakat. Mula 2 takut gak nak bawak keta laju2, walaupun tade lesen.

Bukan ader polis pun. Namer pun race car.

Ade sekali dua aku dapat sampai check point dier. Lumba keta ni jenis lain sikit. Bukan sapa dapat no 1. kalu gitu da sure2 aku kalah. Adek aku laki, of course banyak kali menang.

Peraturan dia mudah
*ada 4 check point, setiap check point dia bekalkan baper liter minyak ntah

*kene sampai kat setiap checkpoint sebelum minyak abes

*kalu minyak abes maksudnya ta sampai checkpoint kira kalah ar

*sepanjang race tuh kalu korang nampak ada org bawak keta kuning , stedy jer sebab dia tak berubah

*tapi kalu keta tuh warna hijau terqoise ngan merah, diorang agresif. Pemandu dia akan try lambatkan perjalanan korung

*kalu korung sampai setiap checkpoint, jumlah litter minyak akan ditambah

so far aku dapat lepas 4 check point ah. Banggalah jugak.

Tapi ari ni aku bengang tahap dewa karma.

Agak2 ah, aku pompuan takkan ko nak langgar gak.

Abes berpusing keta aku.

Aku pun apa lagi speed up lah, aku nak balas dendam

langgar keta merah tuh balik

Masa tuh aku marah nak mati ni

lantaklah ta sampai checkpoint.

Dengan api kemarahan yg dicetuskan cik Setan

Aku pun speed up ah

aku tekan minyak dengan sepenuh hati

Akui nampak keta merah tuh kecik jer

Masa tuh api kemarahan buat aku lost control

Aku tak pikir pun mak ayah kat umah

Ataupun kolej amra banting yg bakal aku masuki

Yelah, kalu eksiden patah tangan,tengkok terkehel camner nak blaja

Actually mama ta tau pun aku maasuk race ni

Aku ngan Angah da biasa dah

Kalu mama tau mampus

B4 aku g race, mama tgh tido.

Kalu ta jgn harap aku dapat kuar umah.

K sambung balik.

Api kemarahan mmg telah membakar aku

Apa lagi

Aku langgar keta tuh dari kanan dia

Sekali pas aku langgar bontot keta merah tuh.

Berpusing keta race merah tuh.

Terkejut aku

Masa tuh aku tobat tak nak buat lagi

Tyme tuh aku teringat mama , ayah , angah , adil, arrif

cita2 aku nak jadi pakar bedah jntung kanak2

hutang aku ngan shikin

pastuh plan nak kuar g ts ngan shikin, tiara , biha

Aku cuak giler tyme tuh.

Keta aku pun berpusing lagi sekali

360 darjah tuh.

Alih2 keta merah tuh meletup.

Aku rasa cam berdosa giler

Moga2 racer tuh ok lah..

tapi aku rasa dier badan dier sure berkecai

aku dgr keta dier meletup kuat gila

"mama, kalulah ayong g tau mama awal2 ayong suka g race car"

"dan lagi bagus kalu ayong mintak izin mama"

tyme tuh nyesal pun ta guna

nanti Ayong dah takder jgn luper bacakan yasin untuk Ayong

kenapa benda2 pelik ni berlegar dalam benah otak aku

sebab...
sebab...
sebab...

Keta aku pun melambung tinggi.

Oh no, alamak, tidak...

Aku ta dapat nak bayangkan kepala aku terhempas kat jalan raya

Mungkinkah aku koma

tidak

Alhamdulillah

syukur Allah masih sayangkan aku

mama n ayah sikit pun ta marah

tapi ada satu berita buruk yg aku sukar nak terima

maaf kengkawan kalu selama ni aku wat korang sakit ati

ada hutang ta bayar ke

agak2 nya sempat ta aku kawen

munking pas ni aku ta dapat nak kuar ngan kawan2 dah

sebab...



..........
..........
..........
..........
..........
..........
..........
..........
tertera di skrin gameboy.....
.....GAME OVER.......
tidak aku kalah lagi.wah!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Aku campak game boy tuh,
bek aku tgk tv..
kuang3....hak2..........
nilah keja lepasan spm....

jgn marah yer....
pas ni nak maki aku dipersilakan ",
p/s: shikin aku jadi tau kuar ngan ko. Aku eksiden tak teruk pun..haha

anak luar nikah

mungkin korung terkejut tgk tajuk post yg aku tulis
arinih aku merayau ke umah kawan2 mama ngan ayah
dah lamer tak jumpa
ayah aku off
so kiteorg jalankan aktiviti menziarah
dari umah ke umah dan akhirnya sampailah umah mak angkat aku
dulu mak duduk sebelah umah aku
lepas suami dia meninggal, dia pindah
dah abes lepak umah dier
balik lah kan
takkan nak berkampung kot
adik2 ak pun nak skolah esok
giler ramai budak2 chumeylllll dalam umah mak angkat aku tuh
dalam banyak2 ni aku tak penah tgk sorang budak ni
"namer saper?"aku tanyalah dia, nak berkenalan.
"Aiman" suara dia macam tak dengar sangat.
"umo baper?"
"9"
sepatah aku tanya, sepatah dia jawab. Segan ngan aku kowt. Dia cucu kepada mak angkat aku punya sedara.
yg peliknya aku tak tau pun saper mak ayah budak ni.
Sejak bila mak cik tuh ader cucu....
Bialah aku pun dah lamer ta jumpe dorung..
"Ni anak Along"
mak angkat aku terangkan. Sejak bila Along kawen. Tak tau lak aku. Aku kenal Along gitu2 jer. Along ni bukan adik bradik aku tau. Aku jer kowt yg tak tau Along da kawen. Kan dok asrama dulu.
Tyme balik, mak angkat aku citerlah pasal si Aiman.
Allah, sedihnyer.
Si Aiman tuh anak luar nikah rupanyer, sian aku biler teringat kat dier.
Mak citer lagi, Aiman slalu kene belasah ngan mak dia.Habis lebam2 badan.
Mak cakap, Aiman ni nakal lain sikit.
Ari tuh mak belikan dia baju baru, yelah sian ke dia. Pastuh ada ke patut.
Aiman panggil anak mak, Amir, VAVI LAH KO NI, BUDAK GEMOK
susu dibalas tuba
Aiman ni plak asyik kene buli oleh keluarga dia.
Kene buli basuh baju, basuh pinggan dan macam2 lagi. dahtuh mak dia kalau berjalan tak bawak dia pun. bawak anaknya yg halal jer.
alah aiman tuh anak haram pun bukan salah Aiman
salah dierlah
Mak angkat akulah yg citer.
Sian budak tuh.
Tak terasa berdosa ker mak ayah dier
masa dulu, buat maksiat tak pikir plak buruk baik dia.
Dah dapat anak, dipukul, dibelasah.
Salah anak tu ke...
Aiman, aku harap ko jadi anak yg baik. InsyaAllah aku doakan ko dapat keluarga bahagia.
Allah takkan biarkan hambanya yg teraniaya..
Kawan2 doakan lah Aiman dan mereka yg senasib dengan Aiman ",
p/s
ingatlah jauhi maksiat
dan
jalan ke arahnya
jgn sampai
lahir zuriat yg segolongan dengan Aiman
dari rahim kita
NAUZIBILLAHIMINZALIK

Monday, May 18, 2009

??????

kenapa hari2 berlalu makin bosan
kenapa
kenapa
kenapa
????????????????????????????

Sunday, May 17, 2009

adik oh adik ",

pas maghrib tadi aku ym ngan auni..
Dr. Izzati:busy konon
Dr. Izzati:bleh jalan lah weyh
ben_blossom2020:ye ah
ben_blossom2020:aku tgh balut hadiah utk ari guru asyrag lah
*ashraf(namer adik sndiri pun dia salah eja)
Dr. Izzati:bakal suamiku??
ben_blossom2020:galok
ben_blossom2020:ko pun bajek offline
Dr. Izzati:aku takut peminat serbulah
Dr. Izzati:wakakah!!
Dr. Izzati:ak nak gi kedai ni beli adiah untuk cikgu adik ak

adoyaiiiiiii!!!
bau aku teringat adik aku lom beli adiah untuk cikgu dorunk. Abeslah bising kang si Arrif tuh.

aku:Mama, blom beli hadiah untuk cikgu Arrif
mama:mama nak beli td ta sempat
*harap maaf ni bukan ym yer..ni direct conversation ",
aku:bia Ayong beli
mama:nak beli aper
aku:coklat cadbury oklah
mama:arrif gi ajak Adil
aku:Adil tidur dah
mama:amek dompet mama
aku:takper guner wet Ayong

Arrif ni kalu bab berjalan no1. Die yg over excited...
sepanjang perjalanan aku ke 7-11 mmg memenatkan. Aku ta ta pun kaki kiri aku sakit. Terenjut2 aku jalan. Arrif ni plak ta tau duduk diam.24 hours pot pet. Penat aku layan.

"Ayong2 kita nak beli apa ni?"ak tgh dgr mp4. Tak jelas dier cakap apa. Tepakselah bukak sebelah earphone aku.

"Coklat cadbury" malas aku nak layan.

"Ayong ni peganglah payung betul2.Adik kena ujan ni. Adik duk depanlah."

"takyah2..masuk tangan dalam poket Ayong"satu tangan pegang payung. Satu lg aku nak tuka lagu kat mp4.ngeee~~

Naik jejantas part paling aku benci.
"Ayong tadi ujan banyak, tetiber jer takder. Pelik kan??"

"Haah" haha, aper dah adik aku meraban malam2 ni.

"Ayong kat 7-11 ader macam2kan. Sumer ader."

"Mana ader. Ader jer yang takder" saje aku nak uji dia.

"Adik rasa cadbury takder kat 7-11"

"Ader punyer" ader ke takder erk..Btol gak adik aku ni.
"Kalau takder kiter g Jusco"

"Ah tak nak, kalau takder kita balik. Jusco jauh jalan. Ayong penat nih" taktiklah tuh nak g jusco. Bukan aku tak tau, Jusco banyak mainan.

"Ayong tau tak naper .........." last sekali aku decide tutup jer mp4 aku. Layan adik aku lg best. Sian dier cakap sorang2. Wakakah..

Sampai kat saner lagi pening. Sekejap nak slurpee. Dahtuh nak kit kat. Pastu vitagen. Pening aku.
Kat kaunter
Mak Cik : Ni barang akak erh?
Aku : yer saya.

Nilah masalah nyer. Aku g maner2 pun org panggil kak. Tua beno ke muka aku ni. Redho jelah.
Dah bayar, apa lagi chow ah.. Penat towl. Nak kena nai jejantas lagi.
Kali ni macam2 lagi Adik aku tanya. Part paling tak tahan.

Arrif:Ayong, lepas ni Arrif nak panggil Ayong kakaklah.
Aku:Panggillah.
Arrif:Sebab Aqil(sedara aku) panggil kakak dier camtuh. Kelakarlah..
*Ceyh, kecik2 dah ngutuk org..hehe
Aku:Dia panggil Kak Wan, Kak Ela, Kak Aisyah,Arrif panggil Ayong, Kak Yonglah..
*rasa janggal lark kalu dia panggil aku kakak..

Pastuh macam2 lagilah dia membebel. Aku ya ya kan jer. Bukan aper, aku sakit kaki plus penat. kalu aku tau aku tak gi tadi..

Sampai umah.....
Arrif:kenapa kita tak guna jalan ni ah? lagi cepat..patutlah jauh
Aku:Yelah tuh.

Di rumah....
Arrif:Tolong tulis kan. Tulisan Arrif burok..
Mama:Tulislah sendiri, cikgu lagi suka.
Aku:Jangan nak ngada2. Ni Ayong ajar.

Habis muka adik aku.. Masam mencuka. Aku pun satu. Buat muka serius jer.haha

Last sekali siap..Aku nak cari gam tampal kat cadbury ni, tapi takder. Esok aku carilah.

"Ayong" aku nak on9 ni. Ape lagilah Arrif ni.

"Coklat tuh tak cair ker? Arrif tekan ni, lembik dah"

"Saper suh tekan. Nak sangat simpan dalam peti ais, g simpan!" tak taulah naper aku bad mood. Sian adik aku.

Aku tak jadik on9, g depan ah.

"Mama, Arrif sakit perut."

"Ayong gi bawak adik berak. Bukak lampu tandas" arah mama.

"Arrif buka nak berak. Sakit kat sini jer" tunjuk adik di bahagian atas perut. Nape nagn adek aku ni. Nak mati ke. Jauh towl aku pikir. Nyesal marah2 dia.

"Ayong g amek minyak kelapa dalam bilik mama"

Aku pun sapulah kat perut adik aku ngan penuh lemah lembut. Sian. Ni kiranya sebagai balasan layanan buruk ku padanya. Aku pikir balik, budak kecik mmg macam tuh. Suka tanya macam2.. Tak cukup sekali, berkali2... Masa ni jelah aku berpeluang bermesra ngan adik bongsuku. Nanti dia dah besar mesti aku rindu saat manis ngn dia. Aku rasa nak nangis. Nanti adik aku dah besar, kerja, than kawen. Tak mungkin kami akan semesra ini. Aku betol2 sayang adik2 aku. Kadang2 aku tengking bukan benci tapi sayang. Kalu tak sayang dah lamer aku anta korunk umah kebajikan.Hehe

Macam tulah mak ayah kita..
Aku teringat masa sorang pak cik ni borak ngan aku.
Pak Cik:Mana lah anak pak cik ni. Tak turun2 lagi.
Aku:Pak Cik kerja sampai bila semalam
Pak Cik:pagi ni baru balik. Tulah . Siang malam kerja cari duit untuk besarkan anak. Bila anak melawan tu jadi marah.

Jadi marah bukan tanda marah. Marah tanda sayang",

mama n arrif






Friday, May 15, 2009

Dr. Izzati, insya Allah


Nama : NUR IZZATI BINTI MAZLAN
No. Kad Pengenalan : 91032414****(nak promote tu besday biler)
Keputusan : BERJAYA
Bidang : PERUBATAN
Program Persediaan : INTERNATIONAL BACCALAUREATE
Tempat Persediaan : KOLEJ MARA BANTING


Seribu kesyukuran aku panjatkan pada Illahi kerana insyaALLAH aku bakal melanjutkan pelajaran dalam Medic..
Masa dapat tau kos asasi sains hayat kat UIA bukan ke arah medic , aku DOWN giler
dah kena basuh ngan mak aku, akhirnya aku putuskan tak mu jadi Dr.
surrender....
mak aku cakap medic ni tough lah
gaji doktor siketlah
on call 24 hourslah
aku tak kesah pun, asalkan dapat amek medic
last skali aku termakan cakap mak aku..
tetibe jer ari ni, kuar result mara.. punyalah semangat tekan link kat blog Fariz Zaidi
ta taula naper aku suka promote namer ko
dahla ko pun dapat samer ngan aku, KMB...
jodoh kot.. WAKAKAKAH
jauh panggang dari bara...
aku nak kawen ngan pak2 ustaz jer( bajet layak jer , ngeeee~)
mole, piqah , taufiq mersing dapat gak..
syukur..
Sarah Liyana.....
cam yg aku cakap...
setiap ketentuan tu ader hikmahnyer
at least u can still be a doctor
plus, UM university ranking paling atas tau, UIA langsung tak tersenarai..hehe
(mentang2 dapat KMB terus reject uia)
tapi...
ader tapi plak..
aku takut
IB tough nak mati..
bukaN takat mati, tough giler babeng!!
*tuh org yg tak bermoral jer cakap
like Auni said,
macam spm, org kater tough
tapi kiter boleh lalui juga akhirnya
cam tu gak IB
senang kata, jalan untuk mendapat tittle doctor
takder yg senang
susah2 belaka
bg mereka yg masih kurang pasti cam aku
kalu korunk buat istikharah
mmg la untuk dapat petunjuk
tapi bukan senang
hanya mereka yg dekat denganNya jer slalunya dapat petanda
WALLAHUALAM, Allah lebih mengetahui....
sebenarnya solat istikharah ni jugak
bertujuan agar path way yg kita pilih diredhoi Allah
tak kisah lah jalan maner yg kita pilih janji Allah sentiasa merahmati kiter
jadi conclusion dier
kiter kenelah putuskan sendiri
in the same tyme solat istikharah dan bertawakal pdnyer
hamba mana yg akan Allah biarkan jika mereka selalu menadah tangan ke langit, dan sentiasa memohon kerahmatanNYA?
"it doesnt matter which way I go, but it's a matter
wether
I pray to him or not"



Wednesday, May 13, 2009

Ceramah??? Mesti korunk tak baper suker kan??

Dato' Dr. Haron Din

Semalam aku telah menghadiri satu sesi ceramah yang diadakan di Masjid Al-Faizin di Taman Ehsan. Aku mmg over excited nak g ceramah tuh, bukan sebab aku ni para ulama' ataupun org2 alim. Tapi penceramah tu dah mmg susah nak jumpa . Sape tak knal Tuan Guru Dato' Dr. Haron Din, pengasas Darul Syifa' .

Kalu tak kenal lagi, ni aku nak kenalkan. Dia ni merupakan org yg bertanggungjawab dalam memperkenalkan cara rawatan Islam .Ibu bapa beliau adalah guru al-Quran yang mengajar bacaan al-Quran kepada masyarakat setempat. Beliau adalah anak yang ketiga daripada 10 orang adik beradik.Mempunyai seorang abang dan kakak dan seorang adik lelaki menakala enam adik perempuan.Dua orang saudara lelaki beliau juga tokoh agama terkenal iaitu abang beliau Ustaz Ishak bin Din dan adik beliau Ustaz Abu Hassan bin Din. Ayahanda beliau dikenali sebagai sebagai Lebai Din, yang juga seorang perawat yang mengamalkan rawatan pengubatan Islam.

Aku pun sangap jugak masa dengar ceramah beliau. Tapi banyak informasi yang aku dapat. Antaarnya beliaun ader berpesan kita mestilah pandai dan teliti dalam memilih kawan. Jgn sampai kita tersilap memilih suami, silap memilih isteri, tersilap memilh pemimpin. Aku pun start sedar, mmglah jodoh di tangan Allah. Bila Ustaz tu cakap, jgn tersilap pilih, maknanya kita tak bolehlah nak tunggu jer, kena bijak mencari juga. Esok nak kahwin, pastikanlah future org serumah kita tu, apa pekerjaannya. Solat penuh tak. Bagaimana hubungan dier dengan ibu bapa. Jgn maen kahwin jer. Nanti rumah tangga tak bahagia, jgn salahkan org lain. Yg penting berdoa dan bertawakal pada Allah semoga dikurniakan bakal suami dan isteri yg soleh dan solehah. Juga sebagai satu pesanan, bukankah Allah dah berjanji dalam al-qur'an, lelaki yg baik untuk wanita yg baik.

"Jangan asyik nak mencari yg Soleh tapi jadilah Solehah"

Bukan tu jer, beliau juga ada menyampaikan 1 kisah yg aku rasa ramai dah tau. Tapi aku tak penah plak tau cerita ni secara teliti.

alKesah......

ada sorang laki ni, miskin yg teramat sangat . Hari2 lepas solat jemaah, dia akan berkejar pulang ke rumah untuk bagi isteri dier menggunakan kain untuk solat. Disebabkan kemiskinannya, dia terpaksa melakukan sedemikian setiap kali waktu solat, berkongsi kain dengan isterinya untuk bersolat. Sahabat2 lelaki ni suruh dia usaha lebih sikitlah, supaya dia tak payah nak hidup susah cam sekarang. Dia kata, dia dah usaha habis2. Semua pekerjaan dah dilakukan untuk mendapatkan pendapatan lebih untuk dia dan isteri. Kemudian sahabat menyuruh laki ni bertemu dengan rasulullah . Dia tak nak . Setelah berulang kali dipaksa, lelaki ni pun mengalah . Semasa berjumpa dengan rasulullah, dia pun menceritakan masalahnya. Dia meminta rasulullah mendoakannya. Jibrail bisik kat nabi, katanya keadaan lelaki ini baik untuk dirinya . Rasulullah pun kata kat lelaki tuh bahawa apa yg ditakdirkan kepada nya adalah yg terbaik untuk dia. Lelaki ni pun pulang meneruskan kehidupan seperti biasa. tiada ape2 perubahan pun. Sahabat2 ni suruhlah dia jumpa nabi lagi. Kali ni lelaki ni bersungguh-sungguh mintak rasulullah doakan rezeki dier melimpah ruah. Nabi pun cakap boleh dengan beberapa syarat. Apabila dia kaya kelak, dia mesti jadi orang yg paling awal sampai untuk solat jumaat dan yg paling akhir balik. Dia juga kene tunaikan solat secara berjemaah.

Apabila lelaki itu bersetuju dengan syarat yg Nabi berikan, Nabi terus berdoa kepada Allah memohon agar lelaki tadi dimurahkan rezeki . Nabi memberikan lelaki itu kambing zakat. Kambing harta zakat ni tersangatlah barakah, penuh dengan keberkatan . Sudah tentu perniagaannya bakal maju. Kambing yg diberikan Nabi diternak. Mula2 bertambah menjadi 2, kemudian 3 dan akhirnya beratus-ratus ekor. Namun selepas kaya, dia tidak pernah lagi solat jemaah. Suatu hari, Nabi perasan lelaki itu tu tk hadir solat jumaat dan menyuruh para sahabat mencari lelaki itu. Ketika ditemui, lelaki itu sibuk menguruskan ternakannya. Apabila ditanya mengenai zakat, katanya dia nak bayar zakat tapi hati belum terbukak lagi. Satu masjid tu ketawa bila Harun Din cakap cam tuh. K sambung balik. Lelaki ni punyalah bongkak tak nak bayar zakat. Pintu kunci untuk membuka bilik harta dia tak mampu dipikul oleh 40 lelaki gagah. Tuh adelah perumpamaan yg diberikan untuk melambangkan betapa banyaknya harta lelaki bongkak tu. Tu baru kunci, belum harta. Dah la tu, bilik harta dia bukan satu, malahan ada belambak lagi. Hamba dia pulak dipakaikan dengan emas .

Lelaki ni akan membawa hartanya untuk dipamerkan pada org ramai. Cuba bayangkan, dia gunakan berpuluh2 unta untuk membawa harta dia bagi dipersembahkan di khalayak ramai. Mak aih, riaknya. Bukan nak sedekah, nak tunjuk jer.Kang kene curi baru padan muka. Disebabkan lelaki itu , Allah telah menurunkan 1 ayat qur'an khusus untuk lelaki itu tadi. Sahabat2 pun bergegas memberitahu lelaki itu tadi bahawa kerana dia Allah telah menurunkan 1 ayat qur'an. Apa yg menjelekkan, lelaki tu boleh cakap, " biasalah aku kan hebat, sampai Allah boleh turunkan ayat khusus untuk aku". Terkejut sahabat2 mendengar kata2 lelaki itu tadi.

Nabi menyuruh lelaki itu membayar zakat, dengan tidak ikhlas nya, dia membayar zakat menggunakan kambing yang telah rosak dan berpenyakit. Allah tidak menerima zakatnya. Lantas, Nabi menolak kambing itu tadi kerana berpenyakit dan atas perintah Allah. Selepas kewafatan Nabi, lelaki tadi tetap menggunakan kambing berpenyakit untuk membayar zakat. Saidina Abu Bakar tetap tidak menerima atas alasan jika Rasulullah tidak menerima zakatnya, kenapa perlu Abu Bakar menerima zakat lelaki itu. Begitulah yang terjadi sehingga ke zaman pemerintahan khalifah seterusnya, Zakatnya langsung tidak diterima.

Suatu hari, kambingnya mendapat penyakit. Seekor demi seekor mati. Dan akhirnya tiada kambing yg bernyawa. Kembalilah lelaki tadi seperti keadaan asalnya.. Itulah pengajaran berguna kepada kita. Apabila diperkenankan Allah doa kita, janganlah kita melupakan perintahnya, kerana jika tidak kita tergolong dalam kumpulan munafik. Jika Allah memakbulkan permintaan kita, tunaikanlah nazar kita kepadanya kerana perjanjian dengan Allah itu teramatlah berat. Nescaya, jika tidak dipenuhi, munafiklah kita. Kelak gelaplah hati kita. Itu sebablah Allah menjadikan keadaan kita bersesuaian dengan fitrah kita. Kadang2 hajat kita tak dimakbulkan Allah bersebab.

"Boleh jadi apa yang kita suka memudharatkan kita

dan

boleh jadi yang kita benci mendatangkan manfaat pada kita"

Contohnya kita mintak nak dapatkan tajaan Mara untuk g oversea tapi tak dapat. Jangan salahkan Allah, mungkin ada hikmahnya. Entah2 kita tak dapat nak catch up ker masa belajar. Hanya Allah yang Maha Mengetahui.

Ada banyak lagi yang Ustaz Haron Din citer tapi ni jer kowt yg aku dapat recall. Aku harap korung hayati lah kisah tadi.

"Jangan sampai kita lupa tanggungjawab kita pada Allah, setelah Allah mengkabulkan permintaan kita"

semoga kita sentiasa menjadi hambaNya yg diredhai (",)

Monday, May 11, 2009

~guDlarK 2 Ayah n ArriF~

Aku pun dah lamer tak update blog aku nih.. udah berhabuk , bersarang dengan labah2...agak2 nya kalu aku biarkan lagi decompose blog aku nih..WAHWAHWAH!!! esok adik bongsu aku arrif bakal berentap bagi merebut PIALA TARIAN TADIKA-TADIKA ..sebenarnya aku yg reka award tuh..hehe.. tapi mmg betul pun.


Esok ada pertandingan persembahan antara sekolah tadika n adik aku turut menyertainya.. Ayah aku plak ader exam PTK kat mane ntah. Gud lark yah, n tomorow gonna be his befday.. happie becoming besday.. semoga hasrat ayah nak quit smoking n becoMes slimmer tercapai ", n wat happened 2day??? aku tak g matriX..Lega sket, maleh nak pikir pasal matriX lg..bek aku fokus nak masuk UIA..


Tapi penungguan demi penungguan scholarship MARA masih membebankan aku.. Tadi aku baca post Fariz Zaidi pasal tajaan mara nih. Btollah kata dier lebih baik tawakal jer. Bukan per, kang frust menonggeng saper susah? Diri sendiri gak.. K aku tak nak nagging bebanyak memalam buta ni..Sok aku nak wish ayah nyer besday n wish adek aku gudlark dalam competition dier..


Aku mmg respect ah adek aku ngan kengkawan dier sebab bleh ingat step gerak rama. erak rama tuh sejenis tarian. Ntah larh aku pun ta ponah dongar. aYAH, tyme exam kalu ta tau, tembak jer, tapi jangan guner rifle lah,kang ta pasal2 masuk jail..hehe.. Takper yah, even tough ayah tak dapat naik pangkat pun, ayah tetap polis..Tak kene buang punya.. N 4ever you'll the BESTEST DADDY in my life tyme ", ChaiyoK2!!! aRRIF N AyAH!!

ni adikku Arrif, gudlark eSok!!

Ayah beST of lUrk n apie besDAy!!

Sunday, May 10, 2009

hidayah itu milik Allah

Alhamdulillah dengan berkat dan izinNya dapat jua saya menunaikan solat Isyak . Bersyukur ke hadrat Illahi kerana masih lagi saya diberikan kekuatan dah hidayah dariNya untuk menunaikan tanggungjawab yang telah diamanahkan kepada setiap insan yang bergelar muslim . Tujuan post kali ni bersesuaian dengan konsep blog yang saya bawa yakni BUKANKAH BERPESAN ITU AMALAN MULIA . Kalau kat sekolah biasanya ustaz atau ustazahlah insan yang tak jemu2 memberi peringatan kepada kita . Ada di antara kita yang mudah untuk menerima nasihat yang diberikan tak kurang juga yang keras hati . Keras hati dalam menerima nasihat yg diberi .


Mengapa perkara seperti ini selalu berlaku ? Inilah yang dinamakan hidayah . Biar seprofesional mana pun kita dalam mentarbiyah manusia , dalam memberi ceramah sekalipun . Namun bila sampai soal penerimaan , itu semua bersangkut paut dengan soal hati . Contoh mudah , ada dua pelajar . Pelajar A dan pelajar B . Mereka menghadiri ceramah yang dikendalikan oleh seorang penceramah terkenal dan sudah tentu beliau dikagumi disebabkan penyampaiannya yang bekesan . Setelah tamat sesi ceramah, berlakulah dialog antara Pelajar A dan Pelajar B .


Pelajar A : Alhamdulillah , dibukakan Alah pintu hati ini untuk ke ceramah hari ini.
Sungguh penyampaiannya benar2 berkesan . Aku nampak tadi ramai pelajar
perempuan menangis, menitiskan air mata apabila penceramah tadi
menyentuh soal peranan anak kepada ibu bapa .

Pelajar B : Aku lagi ngantuk adalah . Takder pape pun yang menarik tentang ceramah
tadi . Beria-ria menangis budak2 pempuan tu. Nak eksyanlah yang
diorang tu baik .

Pelajar A : Eh ! Tak baik bersangka buruk .Buakankah tadi penceramah tu ada menyentuh
tentang sifat mazmumah tu . Jika tidak dikikis , makin lama penyakit itu
makin mendalam . Hati yang hitam kalau dibiarkan lama2 makin hitam dan
akhirnya jauh dari kasih Allah .

Pelajar B : Ah ! Hitam tak hitam . Nanti aku taubatlah, putihlah balik . Dahlah
cakap ngan ko ni bukan boleh pakai . Sepatah aku cakap berpatah2 kau
jawab . Yang ko ni sejak bila jadi Pak Imam . Nak nasihat2 orang . Diri
sendiri pun tak betul. Dulu sapa yang ponteng solat ngan aku . Kaulah .
Nak tunjuk alim konon , baru dengar ceramah sikit dah nak berceramah
kat orang . Entah lepas ni , ko nak gantikan ustaz kat kelas agaknya.

Pelajar A : Benar! Itu kejahilan yang telah aku lakukan pada zaman gelapku . Lepas
dengar ceramah tu, aku mula sedar , kita hidup kat dunia ni hanya sebagai
pengembara, mengumpul amalan untuk dibawa bertemu dengan pemilik alam
ini . Aku nak mulakan hidup baru .Jadi insan yang benar2 bergelar Islam .

Pelajar B : Boleh jalan lah wei ! Nak berubah konon . Kita tengok sapa yang berubah .
Ntah apa yang nak diubahkan aku pun tak tahu . Baik aku tidur dari layan
orang macam ko .


Inilah yang dikatakan hidayah itu milik Allah . Sungguh pun Pelajar A dan Pelajar B menghadiri ceramah yang disampaikan penceramah yang sama , namun ceramah tadi hanya mampu mentarbiyah Pelajar A sedangkan Pelajar B langsung tidak menerima apa2 impak positif dari penceramah itu . Hal ini kerana Allah telah memberi hidayahNya kepada Pelajar A . Allah memberi kesedaran kepada A melalui perantara penceramah tadi . Selepas mendengar ceramah , Pelajar A mula merasai nikmat hidayah dari Allah . Beliau mahu meninggalkan segala tabiat buruk yang dilakukan sebelum ini dan dalam masa yang sama beliau juga mahu mengajak sahabatnya yakni Pelajar B . Disebabkan kekerasan hati Pelajar B , Pelajar A tidak berjaya mentarbiyah sahabatnya itu .



Dalam urusan menasihati , mengingati mahupun berceramah , kita tidak mampu dalam memaksa pendengar menerima nasihat kita secara bulat2. Ianya memakan masa . Apabila kita mentarbiyah segolongan manusia , pedulikan sebentar apakah reaksi yang bakal kita terima . Tetapi tumpukan matlamat kita dalam mentarbiyah mereka . Mustahil bagi mereka untuk menelan bulat2 apa yang kita perkatakan lebih2 lagi mereka yang tergolong dalam golongan Pelajar B tadi .


Memang benar biasanya dalam proses berpesan dan saling mengingati insan di sekeliling kita terutamanya orang yang rapat dengan kita, ianya memakan masa . Nabi Muhammad sendiri dicerca dan dihina ketika Baginda menyampaikan dakwah secara terbuka . Siapalah kita jika hendak dibandingkan dengan Rasulullah . Sudah tentu cara penyampaian kekasih Allah itu jauh lebih baik daripada kita yang lemah dan hina ini. Namun, tidak semua menerima dakwah Nabi dan Baginda tidak pernah berhenti mahupun mengalah . Ketika di Taif, kunjungan nabi dibalas dengan balingan batu sehingga berdarah kepala nabi . Dikatakan darah nabi mengalir sehingga ke kaki Baginda dan menyebabkan kaki Baginda melekit kerana memijak darahnya yang terlampau banyak mengalir sehingga ke kakinya . Apabila Nabi keluar dari Kota Taif , datang malaikat menemui Nabi . Malaikat itu meminta izin nabi untuk menghancurkan kekeseluruhan Kota Taif kerana kebiadapan mereka memperlakukan Nabi sebegitu teruk . Namun Nabi menghalang atas dasar mereka kaum yang tidak mengetahui .


Lihat betapa sabar nabi dalam pendakwahannya . Inikan pula kita hambaNya yang lemah . Wahai sahabatku , hidayah itu milik yang Esa , hanya kepada insan yang dirahmatiNya diberikanNya nikmat terbesar itu . Maka apabila saudari atau saudara berdakwah atau mentarbiyah orang lain , pintalah pada yang Berkuasa agar mengurniakan mereka hidayah Allah . Namun janganlah berputus asa jika mereka tidak berubah . Yang penting apa yang kita sampaikan , bukan apa yang mereka terima . Hidayah itu milik Allah . Maka apabila saudari atau saudara membaca post saya sehingga ke titik yang terakhir, semua itu atas hidayah Allah . Post yang saya nukilkan kali ini juga berkat hidayah Allah . Berdoalah semoga kita dalam golongan yang sentiasa mendapat hidayahNya .


Mudah-mudahan...Amin (:

Thursday, May 7, 2009

reUnion class 517

Assalamualaikum.....

Alhamdulillah, wat kali ke3 aku kuar umah ngan kengkawan, Well bukan senang nak dapat kuar ni, lagi2 g time square. Mama siap kasi ceramah free lagi

"ASYIK2 KUAR!!"

Hehe..Janji dapat kuar.Ok. Aku menggunakan alasan reunion klas untuk kuar umah hari ney.Lgpun aku tak tipu..Memang ader reunion clas pun.Walaupun tak sume bleh hadir, kehadiran 4 pempuan dan 7 org laki cukup menghangatkan suasana. Ader gak yg bukan dari clas aku..Tapi dah satu skolah, mestilah rindu gakkan. Org kata kenangan di tingkatan 5 adalah yg paling indah. Aku tak pernah bangkang pun pasal tuh.Dah ketara mmg btol pun..
duduk dari kiri faezah, maisarah, aku , addri, amar, sound, syawal, naim
yang tak reti duduk dari kiri shazea, mole, rempit



OK..Aku antara yg awal sampai.. Anak solehah. Ayah yang anta ..haha. Act aku tak tau camaner nak tuka train dari Kepong, terpaksa lah mintak tolong Ayah antakan. Sampai jer kat ts, aku round2 jap kat dalam. Besar gak. Dulu time aku g ngan member aku, tak terasa besar pun. Mungkin sebab main reason aku datang arituh nak g Cosmo. Taubat aku tak g Cosmo dah pas ni. Muntah2 ak naik DNA mixer. Bazir duit jer. Disebabkan kepala aku yang sangat memeningkan, aku akhirnyer terpakse tido di kawasan permainan kanak2. Sian kawan2 aku. tak dapat aku nak teman dorunk.
Ingat aku yg sampai awal.Mole call aku sowh g Starbuck. Sincerely aku tak penah masuk Starbuck sbb aku rsa org kaya jer mampu g. Dlm tuh ader Amar , Shazea, Mole ngan Naim PUM. Aku pun lepak ngan dorunk sementara tunggu yg lain. Tetiba muncullah muka2 yg aku rindui. Maisarah. Faezah, Sound dan yang plg aku rindu Addri. Haha... Tulah klasmate2 aku. Disebabkan keriuhan yang kami cetuskan kami pun bla dari Starbuck. Starbuck bukan cam pasar malam . Leh gelak kuat2..Haha...

Muler decide nak g cinema. Aku on jer.Cumer tak tau nak tgk citer per. Maisarah nak tgk Wolverine. Aku dah tgk dah. Dahlah tyme kat mid mahal towl harga tiket, blockbusterkan. Sampai 12 inggit.Dah pakat ramai, g men bowling ah. Tuh mmg aku suker. Sebelum tuh, luper nak g tau.. Syawal pun datang. yang tak tahan dak2 pempuan,"Maner stokin,maner stokin..Syawal dah datang." Hehe . Syawal kan Badar.. Syawal dah ader jambang.. Hehe..


Bowling pun start.. Ingat Syawal pro~~.. masuk jari pun salah. Hehe. Klik SINI kalu nak tau citer syawal.. Muler2 game tak memberansangkan. Akhirnyer aku berjaya mendapat rentak. Last round baru dapat double strike. Oklah.Overall 120 points. with 3 strike..Tak memuaskan, but oklah.. Plg tinggi Amarlah. Raja bowling.Tgk gaya baling pun tau dah.Paling low Incik Addri..haha

Dah abes maen bowling, makan plak kat food court. thanx kat Shazea sbb blanja sundae kat Mc'D ngan air. Hantu Adrri, Syawal blanja .Aku tak..Haha.. Kechik pun datang, kawan aku kat plkn. Nek mercedes tuh.Ala ayah dier nyer, bukan dier nyer pun..huhu..
Lastly, aku balik naik LRT. Penat mmg penat tapi puaslah.. Sampai umah, solat asar . Teman mama ukur baju raya..Awal btol mama tempah.masa kedai tuh bleh tetido plak .Maner tak nyer, jauh tuh berjalan kaki dari ts ke LRT... ;)









































Wednesday, May 6, 2009

ANAK SOLEHAH

Anak solehah..

Korang pernah terpikir tak nak jadi anak yang terbaik pada mak dan ayah korunk.Well aku pun samer.Saper tak nak mak ayah dia rasa bertuah dapat dia sebagai anak. Dan bukan senang nak jadi macam tuh..

"Ridho Allah fi ridho al-walidaini"

maksud dier keredhaan Allah terletak pada keredhaan ibu bapa. Betapa tinggi syarat yang Allah letak dalam mendapatkan keredhaan nya . Kalau hati ibu bapa disakiti, 4 sure Allah akan murka pada kita. Dan kemurkaan Allah itu takkan berhenti selagi ibu dan bapa kita tak memaafkan kita. Baper kali kita menyakiti hati mak dan ayah? Kalu mak mesti dah berkali2 kan? Kalu korunk org pempuan lah. Aku sayang mama ngan ayah. Tanpa dorunk tak bernafas aku, tak mampu ak sampai ke tahap ni. Korunk wat blog ni pun mesti bil intenet , bil letrik mak ayah korunk bayar.

Dalam sehari pasti aku takkan terlepas dari menyakiti hati Mama. Ada orang kata kita selalu menyakiti hati orang yang kita sayangi. Betullah tu. Mama ngan ayah pasti kembali pada Allah. Dan takkan aku tak nak menggembirakan hati mereka especially mama yang dah mengandungkan aku, 9 bulan 9 hari. Mama maafkan Ayong. Tiap2 hari Ayong cuba untuk jadi anak yang solehah. Ayong selalu menyesal bila tinggikan suara kat Mama . Perit rasanya bila tgk mama marah dengan sikap Ayong. Ayong nak Mama tahu hari2 lepas solat Ayong doa kat Allah jadikan Ayong anak yang solehah. Ayong nak Mama rasa bersyukur dapat anak macam Ayong. Ayong tak mampu jadi anak yang baik macam Cik Din. Apa yang pasti kalau mama dah kembali pada Allah kelak, Ayong akan pastikan mama antara insan yang bertuah ada anak seperti Ayong. Mudah-mudahan.. Ayong akan doakan untuk mama setiap waktu. Akan ayong baca al-Qur'an untuk Mama. Masa tulah agaknya baru Ayong menyesal kerana tak melayan Mama sepenuh hati. Sukar bagi Ayong untuk tidak meninggikan suara pada Mama bila ada perkara yang Ayong tak puas hati.. Ayong akan cuba jadi anak yang solehah.. Maafkan Ayong Mama. Mungkin Mama takkan dapat baca aper yang Ayong coretkan kat blog ni tapi jangan bimbang Mama pasti akan tahu betapa Ayong sayangkan Mama kalu mama dengar setiap rintihan Ayong pada Pencipta kita.

Wahai sahabatku...Hargailah ibu dan ayah mu selagi mereka masih dipinjamkan kepada kita. Kelak apabila Allah menuntut kembali apa yang dipinjamkannya dari kita. Tiada siapa yang dapat menolak ketentuan itu. Semoga kita tergolong dalam golongan zuriat yang soleh dan solehah ..

Amin......
*baru kena marah ngan Mama*

Tuesday, May 5, 2009

SYUKUR ALHAMDULILLAH ;)

baru tadi aku membuak frenster yg dah lamer berusang
maner taknyer, dahlah orang anta comment pun kurang plus aku tgh kecewa dgn permasalahan kos di UIA..
tp mood aku tiba2 jer berubah secara drastik, macam reaction potasium ngan oxygen, terus gembira dalam bilangan saat = o.oooooooooooooo1seconds

haha..nampak sangat aku dah muler merindui kimia, calculator, pen, experiment, kawan2..
yer2 jer aku ni..ntah2 masuk U nanti nyesal..(apsallah aku tak tido banyak2 tyme kat umah)haha....

nilah komen dari sahabatku Fadhillah Razi..
saper tak kenal..taiko Badar tuh..bising dalam surau, abeslah sejadah melayang belakang ko..
aku tak pernah kene lagi,alhamdulillah...padahal aku paling SENYAP dalam surau..ngengeeee~

ni komen yang aku dapat kat fs
"naza kate, ari tu dye ad g karnival pndidikan.. org y inchrge utk uia tu ade kte ..
nnti ade talk kt uiam utk students y nk tuka kos..
naza kte kt aku..
cthnye, ko time twrn uia tu, then nnti kt sne akn ade talk psl kos y ko dpt(sn hyt)..
kalo ko stil x mnt ngn kos y ditwrkn, ko bole mntk tuka.. tu cre ptma..

ade lg satu cre... kalo ko go on je ngn kos y ko dpt, the total cgpa, ko dpt 3.5 n above, uia akn twrkn kos medic kt ko.. cmtulaa..(based pd xperience kwn kakak naza)

tp aku rase, kalo ko nk tuka terus pun bole!
kalo ko nk further in4mation psl uia ni, ko le cntctnaza! dye da buat hmwork awl2 da..
aku pn ingt nk amik mtrx mula2, cz aku dpt sn fzikal kt uia, tp ble aku taw bole tuka, aku ingt nk amik uia.. cz kt mtrx 4 sure kne struggle habis2! but all, up to you..dan bgantung pd istikharah masing2..

pe2 pon aku doakn y t'baik tuk kite sume..insyaAllah
"

hapie tak hapie Allah jer tau..
tapi tak konpem aku dapat medic kat saner

at least aku ade chances

so i have made up my desicion,
UIA HERE I COME

abislah sape2 yang anti aku ngan fadhilah razi..

see u there!!

Monday, May 4, 2009

AKU DI TAGGED!!

A) People who have been tagged must write their answers in their blog.
B) Tag 8 people to do this quiz.
C) Continue this game by tagging 8 other people

1.What have you been doing recently?
tengok ulanagn kosert af minggu ke 8
2.Do you ever turn your cell phone off?
of courselah, kalu negro tuh kacau aku..
3.What happened at 10am today?
tido..penat baru balik dari kampung kat perak(padahal tak drive pown)
4.When did you last cry?
semalam.. :(
5.Believe in fate/destiny?
mestilah aku cayer...kan ker kiter islam..percayer ngan kuase allah..takdirnyer
6.What do you want in your life now?
aku nak jadi surgeon,aku nak kos asasi paerubatan kat uia..bukan asasi sains hayat..
7.Do you carry an umbrella when it rains or just put up your hood?
kalu pakai sweater, aku tak pakai payung lah...
8.What’s your favourite thing to do on the bed?
berangan...berangan dan akhirnyer terlelap(my habit)
9.What bottoms are you wearing now?
hadiah opah aku, de corak flowers, purple in colour ma!
10.What’s the nicest things in your inbox?
message dari dierlah...
11.Do you tend to make the relationship complicated?
tgk keadaanlah..haha
12.Are you wearing anything borrowed from anyone?
takder plak
13.What was the last movie you caught?
wolverine...memang best arh..tapi aku ah spoiler..time tgk wayang bleh tido!!
4.What are you proud of?
to be born in Islam
15.What does the oldest text msg in your inbox say?
malas ah nak bukak..fon aku kat ruang tamu..keh3
16.What was the last song you sang out loud?
mesti korang tak tahu...7 hari by rabbani(ak layan nasyid lah)
17.Do you have any nicknames?
i)amuk...sebab suare aku macam dier..11)tilan..sebab ader tibai(izati baihaki)haha
18.What does the newest text say and from who?
panjang sangat ..ak pendekkan "izzati,aku dapat campus kat pj.ko g?" ak tak reply ..malas..
20.Are you currently happy?
aku tgh sedih ni...tak tau nak g uiam ker matrix..
21.Who gives you the best advise?
cik din aku "kiter belajar bukan nak dapatkan apa yang kiter nak tapi kiter belajar mengenal Allah"(baru smalam aku dengar dari beliau pas solat subuh..
22.Do you eat whipped cream straight from the can?
pekejadah?? aku dietlah..
23.Who did you talk on the phone last night?
Dr. Amy(ex-graduan UIAM)
24.Is something bugging you now?
bugging tuh aper

!25.Who was the last person to make you laugh?
banyak sangat ..

NEXT TAG :
* Once you’ve been tagged you are supposed to write a note with 16 random things, facts, habits or goals about you
.* At the end, choose 16 people to be tagged.
* If I tagged you, it’s because I want to know more about you.

FACTS HABITS GOALS.
1. aku suka berangan buat show mase dgr mp3

2.im dying to be a surgeon

3.aku takut exam

4.suker tangguh kerja

5.aku penah cakap uhibbuka to 3 mans..(pas ni taubat tak buat dah)

*uhibbuka=saya suker awak dalam bahasa arab

6.patrick dempsey, aku penah minat dier..kipas susah mati beb

7.auni....kawan baik aku..sometimes musuh aku..haha

8.aku benci blogging..seyes

9.suker tgk Las Vegas....

10.aku nak kahwin by 25.

11.aku nak suami aku imam masjid negara..haha

12.aku tunggu dia sampai mati...

13.aku ader simpan gambar dia dalam mp4 aku.

14.ak simpan sume message dier.

15.aku takleh lupakan dier..

16.aku harap aku dapat jumpa dier..
TAG KE 3
1. Anda rasa anda hot?
aku hot???lu pikirlah sendiri..kalu aku angelina jolie..hot kowt!!!(ni kena ader bibir cam shikin ni)
2. Upload gambar kegemaran anda


3. Kenapa anda suka gambar ini?
dak2 ni chumeylllllllllllllllllll
4. Bila kali terakhir anda makan piza?
beberapa ari lepas..pisa domino..
5. Lagu terakhir yang anda dengar?
tgh dengar..
6. Apa yang anda buat selain menyiapkan tag ini?
dgr mp4
7. Selain nama anda sendiri,anda suka di panggil dengan panggilan apa?
zaty..
8. Tag lagi 6 orang:
1.shikin bibir tebal
2.fariz zaidi
3.sarah
4.cik bulan
5.fatimah
6.syawal

9. Siapa no 1 di atas pada anda?
dak yang suker membahan aku..tapi aku suka kawan ngan dia ;)..budak sebelah bilek aku..
bibir dier tebal.hak3..
10. No.3 ada hubungan dengan siapa?
sarah ada hubungan dengan safwan(copy kat auni..haha)
11. Kata sesuatu berkenaan orang no 5 di atas
aku baru kenal ngan dier kat dunia blog ni..kat maktab knal gitu2 jer.
12. Bagaimana pula dengan no 4?
haha...dier exroomate yang no3 tuh..
13. Siapakah orang no 2?
yokes...bwp yang ikhlas!!
14. Pesanan kepada no 6 u have been tagged!
aku harap ko buatlah!!

TAKDIR KER??

Aku raser bersyukur giler biler bukak laman web upu..
of course korunk tau sbb per kan..



NO. KAD PENGENALAN / MYKAD : 910324146***
NAMA : NUR IZZATI BINTI MAZLAN



TAHNIAH!
Anda telah berjaya ditawarkan program pengajian seperti berikut :



KOD PROGRAM : Y0010

NAMA PROGRAM : ASASI SAINS HAYAT

IPTA : UNIVERSITI ISLAM ANTARABANGSA MALAYSIA (UIAM)

memang bersyukur

impian aku bakal tercapai

but

a disaster happened one nite

when i opened the courses offered by UIAM



Kulliyyah of Science
•Bachelor of Biotechnology
•Bachelor of Biomedical Science
•Bachelor of Bioscience

•Bachelor of Mathematical Science
•Bachelor of Science



Kulliyyah of Medicine
•Bachelor of Medicine and Surgery

aku bukan under Kuliyyah of Medicine

aku bukan dapat asasi perubatan

tapi

aku dapat asasi sains hayat

ruper2nyer kos asasi sains hayat

kat UIA

not 4 MBBS

degree yang perlu aku dapat untuk jadi pakar bedah

kos yang aku dapat tuh

under kuliyyah of sciences

dan

aku bleh dapat degree

untuk biomedic sciences ngan biomedic jer

what he HELL is biomedic??

oh noo!!!!

last way kalu aku nak jadi surgeon adalah matrixxxx

but noo

takkan aku sanggup nak blaja kat matrix

aku kene dapat 4 flat baru leh amek medic

ya allah

ader 7 hari untuk aku putuskan matrix or uia

uia bukan senang nak masuk

kat uia kalu tuka course bleh

kalu ader rezki

kalu tak

aku kene blaja setengah mati

hanya untuk mendapatkan

ijazah sarjana muda bioperubatan

or

ijazah sarjana muda sains bioperubatan

dan

aku takkan jadi doctor

lagi2

surgeon

inilah keputusan paling BESAR aku perlu buat

im in dilema

nangis pun tak guner

Ya ALLAH

berikan kemudahan dalam kebuntuan ini

7 hari lagi

untuk menentukan masa depan